Energiezuinig (ver)bouwen met Stessens

Wanneer u gaat bouwen of verbouwen, doet u dat best meteen goed. Bijna-energieneutraal bouwen is sinds 2021 verplicht, maar biedt ook talloze voordelen. Zo geniet u onder andere van een lagere energiefactuur, meer wooncomfort en een sterker waardebehoud van uw woning. Hoe u dit doet? Dat we vertellen we maar al te graag in deze blog.

Een energiezuinige start

Energiezuinig bouwen begint al bij de keuze van de bouwplaats en het type woning. Elementen zoals het ontwerp, de oriëntatie en de locatie spelen een grote rol. Het is dus belangrijk om samen te werken met ervaren en gepassioneerde vakmensen. Zij weten als geen ander hoe u kan voldoen aan de energienormen én hoe dit kan aansluiten bij uw wensen.

Bouw- en verbouwprojecten waar een omgevingsvergunningsaanvraag voor nodig is, moeten aan de energieprestatieregelgeving (EPB) voldoen. Dit omvat verschillende aparte eisen, waaronder:

 • Isolatie
 • E-peil
 • S-peil 
 • Hernieuwbare energie
 • Ventilatie
 • Oververhitting

Daarbij komt ook dat uw project moet voldoen aan de huidige BEN-normen. BEN staat voor bijna-energieneutraal en vormt de huidige norm in de bouwsector.

Bekijk zeker onze blog ‘alles wat u moet weten over een BEN-woning bouwen’ voor een uitgebreid overzicht.

Wat is E-peil?

Een maat voor de totale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager dit is, hoe energiezuiniger het gebouw.

Wat is S-peil?

Dit werd in 2018 in het leven geroepen. Het drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil van uw woning of appartement uit.

Hou bouw ik mijn energiezuinige woning?

U heeft de beslissing genomen om te gaan bouwen. Top! De eerste stap die u moet ondernemen is de geschikte partner vinden. Waarom? Zo bent u zeker dat uw woning voldoet aan alle huidige eisen. Stessens weet dat het belangrijk is om u goed te voelen bij uw bouwpartner. Daarom bouwen wij op maat van uw wensen, steeds met vertrouwen.

Bouwt u met Stessens dan bouwt u echt energiezuinig want u hoeft zelf geen energie te stoppen in het zoeken naar aannemers, het maken van afspraken en het voorzien van materiaal. Dat wil zeggen dat wij:

 • Standaard alle aansluitingen en wachtleidingen van de noodzakelijke nutsvoorzieningen voorzien.
 • In uw naam alle contracten met nutsmaatschappijen afsluiten.
 • De werfkast voorzien.
 • Steeds driedubbele beglazing voorzien waardoor u voldoet aan de BEN-normen.
 • Eventuele bergingen en garages altijd bepleisteren. Zo verkrijgt u een lager S- en E-peil.
 • Raamomlijstingen, omkastingen en ingemaakte meubelen luchtdicht maken. 
 • Een gebruiksklare woning afleveren met keuken, ingericht sanitair, binnendeuren, vloer en afwerkingen die u heeft gekozen.

Energiezuinig renoveren?

Wanneer u wilt renoveren, kan u de locatie en de oriëntatie van uw huis niet veranderen. Geen zorgen, er bestaan genoeg manieren om uw woning energiezuiniger te maken. U kan veel stappen ondernemen zoals isoleren, investeren in hernieuwbare energie en ventilatie.

Bij Stessens zijn we gespecialiseerd in het uitvoeren van grote totaalrenovaties. We kunnen dus van uw oude woning een compleet nieuw geheel maken. Hiervoor hebben we verschillende vakgebieden en disciplines onder één dak. We houden steeds rekening met de BEN-normen en de huidige regelgevingen omtrent energiezuinigheid.

Wilt u uw woning renoveren tot een BEN-woning? Dit is wat u kan doen:


1. Investeren in dakisolatie, isolatie van de buitenmuren en vloerisolatie

Een grote bron van warmteverlies is slechte isolatie of zelfs het ontbreken ervan. Veel Belgische daken zijn slecht geïsoleerd en dat is zonde. Hetzelfde geldt voor buitenmuren en vloeren. Investeren in het goed isoleren van uw woning zal mooie energiebesparingen met zich meebrengen.
 

2. Veranderen van de ramen en/of deuren

Ramen laten warmte door naar buiten. De hoeveelheid hangt af van de oppervlakte van de vensters, het profiel en de plaatsing. Als een raam of deur niet goed aansluit op de omlijsting, kan hier ook warmte ontsnappen. Om dit zo veel mogelijk te vermijden, kan het slim zijn om uw ramen en deuren te veranderen.


3. Installeren van de juiste technieken

De laatste verandering is het installeren van de juiste technieken. Dit zijn alle installaties die zorgen voor sanitair warm water, elektriciteit, verwarming en ventilatie. Wist u dat meer dan de helft van uw energieverbruik naar de verwarming van uw woning gaat? De moeite dus om eens te kijken naar de mogelijkheden die het gebruik van hernieuwbare energie met zich meebrengt.

Stessens is de aannemer voor uw renovatie of bouwproject. Met onze 50 jaar ervaring in het vak zijn we op de hoogte van alle ontwikkelingen. Hierdoor bent u dus zeker van een partner die u bijstaat doorheen het hele (ver)bouwproces.

Geïnspireerd om te (ver)bouwen met Stessens? 
Neem alvast een kijkje naar onze kijkwoningen!
Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen