Waarop moet u letten bij het aankopen van uw bouwgrond?

De beslissing om een bouwgrond aan te kopen mag u niet overhaast nemen. Het gebeurt vaak dat mensen zich door enthousiasme laten leiden en te snel toehappen. Dit resulteert jammer genoeg in spijt achteraf. U neemt dus best de tijd om echt alles te controleren. Stessens wilt u hier een handje bij helpen. Wij hebben een overzicht gemaakt met daarin de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een bouwgrond.

De locatie

Een van de eerste zaken die u moet bekijken is de locatie van de bouwgrond. Niet alleen voor uw wooncomfort is dit belangrijk, maar per gemeente gelden er ook bepaalde bouwvoorschriften. 

Bouwvoorschriften

We hebben een aantal zaken opgesomd die u zeker moet navragen bij de dienst stedenbouw van de gemeente:

  • Is het verplicht om binnen een vastgelegde termijn te bouwen? 
  • Gelden er bouwvoorschriften voor de inplanting van een tuinhuis of voor de beplanting?
  • Is het verplicht om een bepaald type bebouwing te realiseren? 


Een bouwgrond mag dan wel interessant zijn omdat het dicht gelegen is bij supermarkten, scholen en het centrum, maar als de bouwvoorschriften u beperken in het realiseren van uw droomwoning is dit misschien toch niet de beste keuze.

De omgeving

Zoals hierboven al beschreven is de afstand tot winkels, scholen, ziekenhuizen, sportaccommodaties, … een belangrijke factor. U stelt best ook de volgende vragen:

  • Is er voldoende beschutting tegen inkijk?
  • Zijn alle nutsvoorzieningen aanwezig?
  • Ligt de grond in overstromingsgebied?
  • Is er geluidshinder en geurhinder?

 

Niets erger dan na het realiseren van uw droomwoning te ontdekken dat de buren toch wel veel lawaai maken…

Over buren gesproken, informeer naar de erfdienstbaarheden

Een erfdienstbaarheid is een last die rust op een onroerend goed tot gebruik en nut van een ander onroerend goed. Om dit te verduidelijken, hebben we twee voorbeelden:

Stel dat het pand van uw buren geen toegang heeft tot de openbare weg, maar uw pand heeft dat wel. Dan kan het zijn dat er een erfdienstbaarheid geldt die bepaalt dat uw buren gebruik mogen maken van deze doorgang.

Het kan ook zijn dat uw bouwgrond lager ligt dan die van de buren. Bij regenval kan er dus water stromen van boven naar beneden. Een erfdienstbaarheid zorgt ervoor dat de eigenaar van het hoger gelegen perceel de afvloeiing niet mag verzwaren, terwijl de eigenaar van het lager gelegen perceel de afvloeiing niet mag bemoeilijken.

Dit zijn dus zaken waar u best rekening mee houdt als u een bouwgrond op het oog hebt.

De grootte van het oppervlak

Laat u niet te snel beïnvloeden door de oppervlakte van een bouwgrond. Een grond kan er groot uitzien, maar veel hangt af van de geldende bouwvoorschriften. 

Als u mag bouwen direct aan de straat heeft u vaak voldoende ruimte achteraan om te genieten van een grote tuin. Staat er in de bouwvoorschriften dat u minstens 10 meter afstand moet laten tussen de woning en de straat? Dan is het al wat puzzelen om een grote tuin te realiseren. 

De staat van de grond

Bodemattest

Heeft u interesse in een bepaalde bouwgrond? Vergeet dan zeker niet het bodemattest op te vragen! Dit is een cruciaal document dat door de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij op aanvraag wordt uitgereikt. Hiermee kan u perfect kijken of de grond al dan niet verontreinigd is. De verkoper is trouwens verplicht om dit document aan te vragen en de inhoud hiervan te delen met de koper.

Draagkracht

De bouwmethode die u verkiest is bepalend voor de keuze van bouwgrond. Bij drassige gronden of bouwgronden die niet genoeg draagkracht hebben voor uw project, zullen er palen in de grond moeten komen met een zwevende vloerplaat. Dit heeft natuurlijk nadelige gevolgen voor de prijs.

De prijs

U heeft natuurlijk een bepaald budget in uw hoofd voor uw bouwproject. Kijk verder dan de kostprijs van de bouwgrond want extra kosten kunnen snel oplopen. Denk aan het opruimen van puin, graafkosten en eventueel het rooien van bomen. 

Vergeet ook zeker niet de registratierechten mee te nemen in uw budget. Bij de aankoop van een bouwgrond moet u betalen voor de overdracht van deze grond. In Vlaanderen is dit 10% op de verkoopprijs.

Bouwgrond

Het kopen van een bouwgrond is dus meer dan een toffe locatie en buurt. Er komen heel wat belangrijke zaken bij kijken die vaak over het hoofd worden gezien. Met dit overzicht bent u zeker van een goede voorbereiding voor de zoektocht naar de geschikte bouwgrond. 

Wilt u uw woning zonder zorgen bouwen?

Kies dan voor Stessens. Met meer dan 48 jaar ervaring maakten wij al een hoop mensen gelukkig. Nog niet helemaal overtuigd? Vraag dan eens een adviesgesprek waarin we uw ideale droomwoning bespreken.
Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen