Verhuizen naar uw nieuwe woning: hier moet u zeker aan denken

Gaat u binnenkort verhuizen? Proficiat! Een moment waar u waarschijnlijk lang naar hebt uitgekeken. Het is dan ook een spannende, memorabele ervaring. Uw nieuwe interieur volledig inrichten, alles een nieuw plekje geven, een hele nieuwe omgeving ontdekken en uzelf opnieuw thuis voelen. Heerlijk! In al die spanning is de kans echter groot dat u iets vergeet. Zo’n verhuis is niet alleen maar leuk, er moeten ook een aantal administratieve en praktische zaken geregeld worden. We hebben voor u opgesomd wat u zeker allemaal in orde moet brengen voor de grote dag. 

Uw adreswijziging doorgeven

Om te beginnen is het natuurlijk cruciaal om andere mensen te laten weten dat u verhuisd bent. Nee, we bedoelen niet uw familie en vrienden. Die zijn vast al uitgenodigd voor de housewarming party! We hebben het over een aantal officiële instanties en bedrijven die zeker op de hoogte moeten zijn van uw nieuwe adres. 

Uw nieuwe adres bij de gemeente aangeven

Als u verhuist, moet u uw nieuwe adres aangeven bij de gemeente waar u naartoe verhuist. Dat is verplicht en zorgt er bovendien voor dat er automatisch een aantal zaken in werking treden zodat u meteen in orde bent. Denk maar aan de afvalophaling bijvoorbeeld, dat door de gemeente georganiseerd wordt.

Hoe u dit moet doen?

  • U kunt het online doen via het digitaal loket van de gemeente
  • U kan langsgaan bij de dienst Burgerzaken van de gemeente
  • Slechts één persoon hoeft dit te doen voor het hele gezin 
  • U heeft een geldig identiteitsbewijs nodig met uw rijksregisternummer

Nadat u uw verhuis heeft aangegeven, komt een wijkagent bij u langs om te controleren of u effectief op het adres uw hoofdverblijfplaats hebt. Daarna wordt u officieel ingeschreven op het nieuwe adres en kan u uw identiteitskaart laten aanpassen in het gemeentehuis. Eens dat in orde is, kan u verder met de volgende stap: andere belangrijke instanties informeren over uw adreswijziging. 

Wist u trouwens dat uw nieuwe adres bij sommige overheidsinstanties automatisch wordt doorgegeven eens dat uw adreswijziging bij de gemeente volledig in orde is? Dan hoeft u zich daar alvast geen zorgen meer over te maken. Het gaat over de volgende instanties:

  • overheidsinstellingen zoals de Vlaamse Belastingdienst, Kind en Gezin, OCMW,…
  • sociale zekerheidsinstellingen
  • kinderbijslagfonds
  • ziekenfonds of mutualiteit
  • arbeidsongevallenverzekeraars
  • kassen voor jaarlijkse vakantie
  • fondsen voor bestaanszekerheid
  • gewestelijke huisvestingsmaatschappijen.


Nog meer informatie over uw adreswijziging? Op de website van de Vlaamse overheid leest u er alles over. 

Uw leveranciers van elektriciteit, gas, water en kabel informeren

Als u gaat verhuizen moet u er zeker op tijd aan denken om bepaalde leveranciers te informeren. Uw energie en water zijn bijvoorbeeld verbonden aan u als persoon, maar ook aan uw woning. Om alles goed te registreren moeten uw meterstanden opgenomen worden, zowel in de woning die u verlaat als in uw nieuwe woning. U krijgt dan een eindafrekening die alles officieel vastlegt. 

Denk daarbij ook aan alles dat te maken heeft met communicatie: een eventueel telefoonabonnement, kabel- en internetabonnement. Dat kan u ook naar uw nieuwe adres laten overdragen. Zo heeft u, eens dat u verhuisd bent, ook weer snel toegang tot tv en internet. 

Uw bank en verzekeringsinstanties op de hoogte brengen

En tot slot zijn ook uw verzekeringsinstanties en bank nog erg belangrijk om op de hoogte te brengen. Zij hebben altijd uw correcte gegevens nodig om alle informatie op de juiste manier en tijdig aan u te bezorgen. Bovendien moet u voor uw nieuwe woning opnieuw een brandverzekering afsluiten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan uw hospitalisatieverzekering en de verzekering van uw wagen.

Andere bedrijven en personen die uw nieuw adres willen weten

De allerbelangrijkste instanties hebben we al opgesomd. Daarnaast zijn er nog een paar andere bedrijven of personen die u best op de hoogte brengt van uw nieuw adres:

  • de werkgever
  • de huisarts
  • eventueel de kinderopvang en/of school
  • de dierenarts en het centrale dierenbestand (als u huisdieren heeft)
  • abonnementen op kranten of tijdschriften 
  • uw lidmaatschap bij verenigingen
  • winkels waarvan u klantenkaarten hebt
  • webshops waar u regelmatig bestelt


Bent u werkzoekende? Dan is het ook belangrijk om aan de VDAB (of Actiris in Brussel) en uw uitbetalingsinstantie uw nieuwe adres door te geven. 

Hebt u een onderneming waarvan het adres ook wijzigt? Dan moet u dat ook doorgeven aan de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) en het adres bij een ondernemingsloket inschrijven. 

Handige hulp van bpost

Wist u dat u ook hulp kan krijgen van bpost bij uw verhuis? Ze komen u niet helpen met spullen in en uit te pakken maar zorgen er wel voor dat uw postbezorging niet in de problemen komt. Ze sturen brieven die geadresseerd zijn naar uw oude adres nog vier maanden door naar uw nieuwe adres, zodat u zeker alles nog ontvangt. Ze brengen bovendien bepaalde leveranciers  op de hoogte van uw adreswijziging. Het enige wat u daarvoor moet doen, is even langsgaan in een postkantoor in uw buurt. 

verhuizen verhuisdozen inpakken

De spullen die het vaakst vergeten worden bij een verhuis

Administratie? Check! Nu nog zorgen dat u niets vergeet mee te nemen op de grote verhuisdag. U zou het misschien niet verwachten, maar ondanks dat de meeste verhuizen goed zijn voorbereid, blijven er altijd wel een paar spullen achter in de oude woning. Vooral als je eerst een huis of appartement huurde blijft er al eens iets achter. Omdat die net als laatste ingepakt moeten worden, of omdat ze net heel goed zijn weggestoken. We geven u een lijstje mee met de meest vergeten spullen, zodat u dit niet hoeft te overkomen.

Belangrijke documenten

U zou net denken dat u dit zeker niet vergeet: allerlei belangrijke, persoonlijke documenten zoals geboorte- en huwelijksakten, medische documenten, paspoorten, … Ze zitten vaak ver weg gestoken in een map of liggen ergens in een schuif. Denk dus even goed na voordat u vertrekt over dit type documenten en verzamel ze allemaal in een map die u op een zichtbare plaats legt. Zo bent u zeker dat deze zaken niet verloren gaan. 

Sleutels

Nog iets anders dat nogal voor de hand ligt zijn uw sleutels. In alle haast zou u tijdens het verhuizen de sleutels van uw nieuwe woning gewoon vergeten, terwijl u net wel een hele verhuiswagen hebt vervoerd. Het lijkt vreemd, maar komt toch vaak voor. Leg de sleutels dus meteen in de verhuiswagen of steek ze in uw jas- of broekzak zodat u ze zeker niet kan vergeten! 

Medicijnen

Neemt u dagelijks medicijnen in? Dan is dat ook hetgeen dat u nog tot op het laatste moment nodig heeft. Logischerwijs kan u dit dan ook tot op het laatste moment vergeten mee te nemen. Het is natuurlijk niet erg als u een hoestsiroop of pijnstiller vergeet, maar medicijnen op voorschrift zijn uiteraard wel belangrijk. Zorg er dus voor dat u deze goed in ‘t oog hebt, zodat u niet meteen een tripje naar de dokter en apotheek moet inplannen.

Waardevolle spullen

De kans dat u uw gsm of portemonnee vergeet is klein, maar sommige items zijn zo waardevol dat u ze waarschijnlijk goed hebt ‘verstopt’. Denk maar aan bepaalde familiestukken, mooie herinneringen of juwelen. Die wil u zeker niet vergeten in uw oude woning! Maak dus vooraf een lijstje van deze items, verzamel ze in een doos of tas die u zelf mee vervoert. 

Opladers

Wat vergeet u als u op vakantie gaat? Juist ja, opladers. Wat vergeet u bij een verhuis? Waarschijnlijk ook een oplader. U wilt uw toestellen misschien nog opgeladen hebben net voordat u vertrekt, of u heeft standaard een oplader in het stopcontact steken. Denk er dus aan om die mee te nemen. Tipje van de zaak: leg al uw apparaten met de bijbehorende oplader samen, zodat deze ook samen mee verhuisd worden. Mist u een oplader? Dan kan u nog snel op zoek!

Toiletgerief

Uw tandenborstel gebruikt u op de ochtend van de verhuis liefst nog even, net zoals een aantal andere toiletartikelen die u elke dag nodig hebt. Maak een toilettasje klaar met al uw musthaves voor de verhuisdag, zodat u deze snel kan meenemen eens u zich hebt klaargemaakt. Check ook zeker nog eens de badkamer net voordat u vertrekt. Die toiletborstel hoort niet bij de woning en mag dus ook mee verhuizen!

Kamerplanten

Houdt u van planten? Dan heeft u vast ook veel kamerplanten mee te verhuizen naar uw nieuwe woning. Het is echter niet zo eenvoudig om deze allemaal veilig te vervoeren. Daarom wilt u ze waarschijnlijk niet zomaar mee in de verhuiswagen zetten. Voor sommige planten heeft u bovendien misschien geen plaats meer in de nieuwe woning. Bedenk dus vooraf goed wat u met al uw planten gaat doen. Weggeven aan een buur of vriend? Of heel voorzichtig en persoonlijk mee verhuizen? 

Gereedschap

In de tuin, op zolder of in de kelder bewaart u waarschijnlijk ook wat gereedschap. Ook dat blijft regelmatig liggen, of toch zeker een deel ervan. De reden: u denkt waarschijnlijk nog een aantal van die spullen nodig te hebben op de verhuisdag. Het zou zomaar eens kunnen dat u meubels uit of in elkaar moet draaien, waarbij een schroefmachine gemakkelijk is. Die wilt u dus niet te ver wegsteken. Bedenk u dus even welke tools handig kunnen zijn op de dag dat u verhuist en verzamel deze in een gereedschapskist. Zo kan u al de rest wel al netjes opbergen.

Een verhuiswagen huren

Heeft u echt niet zoveel spullen? Dan bent u misschien al gesteld met een goede aanhangwagen en een paar vrienden die u willen helpen verhuizen. De kans is echter groot dat u wel wat groter geschut nodig hebt om heel uw hebben en houden efficiënt op uw nieuwe adres te krijgen. U schakelt best de hulp in van een verhuisfirma of een verhuiswagen. 

Afhankelijk van wat u precies nodig hebt, kan u een aantal verhuisfirma’s contacteren. Het spreekt voor zich dat u daarbij vooral rekening houdt met de hoeveelheid te verhuizen spullen, de grootte van de meubels, de huurperiode en benodigde verhuisaccessoires zoals dekens, spanbanden en steekwagentjes. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:

  • Met of zonder laadklep:
    Een verhuislift met een laadklep maakt uw leven veel gemakkelijker als u veel zware meubels moet tillen. Dat kost een beetje meer, maar is het waarschijnlijk wel echt waard. 

  • Met of zonder verhuislift
    Heeft u een appartement? Of misschien moeten er veel zaken naar de tweede of zelfs derde verdieping van uw woning verhuisd worden? Dan is het misschien slim om ook een verhuislift te huren. De combinatie van een wenteltrap en een zwaar wasmachine is niet zo aangenaam …

  • Met of zonder verhuisdienst
    Wilt u het echt rustig aan doen? Dan is het ook een optie om verhuizers mee te huren. Professionele mensen met een sterke rug om uw zware spullen mee in en uit de verhuiswagen te loodsen. 

verhuizen - verhuiswagen huren

Tijdelijk parkeerverbod aanvragen

Woont u in een drukke straat of heeft u geen toegang tot uw eigen parkeerplaats om de verhuiswagen te plaatsen? Dan is het aangewezen om een tijdelijk parkeerverbod aan te vragen voor uw woning, zodat u hier zelf uw verhuiswagen kan plaatsen. Dit kan u doen via de gemeente, en doet u best zeker een aantal weken op voorhand zodat u zeker bent van een vrije plaats.

Heeft u een verhuizing op de planning staan, of wilt u nog een nieuwe woning bouwen?

U kan altijd bij ons terecht voor advies op maat. Samen bekijken we uw wensen en ontdekken we de beste oplossing op maat. 

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen