Toekomstproof bouwen: bouwtrends voor 2023! 

Technologieën, technieken en trends evolueren voortdurend, zo ook de bouwtechnieken en -trends. In 2023 zien we dan ook weer nieuwe bouwtrends opduiken! Heb jij bouwplannen in de nabije toekomst? Laat je inspireren door de trends van toekomstproof bouwen in 2023! 

Green is the new black

De afgelopen jaren werd het belang van onze impact op het milieu nog duidelijker. De Vlaming gaat hierdoor milieubewuster en groener leven. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de wettelijke verplichtingen opgelegd uit de Vlaamse overheid, maar desondanks deze verplichtingen kiezen mensen zelf bewust voor duurzame technieken en investeringen bij het bouwen. Alles om het dagelijkse leven duurzamer, ecologischer en energiezuiniger te maken. Van bij de start van de bouwplannen tot het uitwerken van een gedetailleerd interieurplan. De rode draad is vanaf 2023 helemaal groen gekleurd! 

Denk aan de keuze voor slimme home domotica die verlies van waardevolle energie tegengaat, de toepassing van geothermie en de installatie van warmtepompen en zonneboilers. Daarnaast wordt ook grondig onderzocht of het gebruik van teruggewonnen hout bij nieuwbouw ingezet kan worden. Een ander voorbeeld halen we uit de betonsector. Het is namelijk zo dat wie in 2023 (ver)bouwt dat mogelijks doet met gerecycleerd beton, ook wel groen beton genoemd. Het vele onderzoek op gebied van circulair bouwen maakt dat de bouwsector snel en hard werkt aan toekomstproof bouwtechnieken en materialen en dit ook snel kan toepassen in de praktijk.  

Het is een trend die niet alleen geldt voor de (bouw)technieken die toegepast worden, maar ook voor de omgeving waarin de woning rechtgetrokken zal worden. Zo werd de afgelopen jaren niet alleen onze impact op het milieu duidelijk, maar ook het belang van een gezellige tuin! 

 

Huiselijk paradijs

We verkiezen het uitzicht op een mooie groene tuin en zien nu meer dan ooit de vele voordelen ervan in. Een trend in het bouwen is dan ook het creëren van een huiselijk paradijs. Alles wat je nodig hebt om te genieten van de quality time met familie in het comfort van uw eigen huis.

Dat gaat van het hebben van een gezellige tuin en het zicht erop, tot de indeling en inrichting van het interieur. We willen thuiskomen met een vakantiegevoel.

Dankzij slimme en duurzame oplossingen geniet u van een onbezorgd gevoel en een vereenvoudiging van uw dagelijkse routines. Denk aan gezellige vloerverwarming, slimme home domotica die uw verlichting en energieverbruik automatiseert en monitort, sfeervolle verlichting, meubelen en afwerkingen van duurzame materialen die comfort én luxe uitstralen, enzovoort.

Nood aan ruimte en verbondenheid

De afgelopen jaren wekten ook de nood aan ruimte en verbondenheid op. Een paradoxaal duo.

We willen voldoende ruimte om tot rust te komen en te ontsnappen aan het beklemmende, stressvolle gevoel dat de werkdruk teweeg durft brengen. Aan de andere kant, willen we ook weer dichter bij elkaar staan. Volop genieten van de momenten die we samen kunnen spenderen!

Daarom kiezen heel wat nieuwbouwers en ook verbouwers ervoor om de leefruimtes helemaal open te gooien. Een mooie open keuken met zicht op de woon- en eetruimte. Dat zorgt ervoor dat u bij de komst van gasten de hele avond deel kan uitmaken van de conversatie, ook wanneer u als gastheer of gastvrouw achter het fornuis staat.
Niet alleen voor sociale gelegenheden, maar ook in de familiale sfeer zijn open ruimtes gewenst. U wilt zoveel mogelijk tijd spenderen met uw partner en gezin. Door het opentrekken en verbinden van de leefruimte en keuken, kan ieder gezinslid zijn eigen ding doen en tóch samenzijn.

Die open ervaring wordt in 2023 naar buiten toe uitgebreid. We willen nu dat ook de tuin deel uitmaakt van die open leefruimte. Dankzij alle slimme oplossingen voor het creëren van een huiselijke tuin, kunnen we het hele jaar door genieten van het buitenleven. Denk aan pergola’s en zonneluifels uitgerust met verwarming en verlichting.

Hebben deze bouwtrends u weten te inspireren? Laat Stessens u bijstaan in het realiseren van een droomhuis waar u en uw familie echt kunnen thuiskomen. Inclusief integratie van de meest recente bouwtrends, zodat u kan genieten van tijdloze en duurzame kwaliteit. 

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen