Een nieuwbouwwoning bouwen: een stappenplan voor formaliteiten en vergunningen

Wilt u een nieuwbouwwoning (laten) bouwen? Het starten van een bouwproject vereist een zorgvuldige planning en het volgen van verschillende formaliteiten en vergunningsprocedures. U moet eerst een bouwgrond hebben en een vergunning aanvragen. En natuurlijk moet u ook btw en registratierechten betalen. In deze blogpost zullen we de belangrijkste stappen bespreken die u moet volgen om ervoor te zorgen dat u alle noodzakelijke voorbereidingen in orde hebt voordat u met de bouw kunt beginnen.

Uw bouwgrond aankopen

Een huis bouwen, dat mag in België alleen op een geschikte bouwgrond. Soms moet u, na de aankoop van de bouwgrond, binnen vijf jaar starten met het bouwproject. Wat altijd zeker is, is dat u meestal 12% registratierechten moet betalen op de bouwgrond en 21% btw op het gebouw dat u erop bouwt.

Als u de bijhorende bouwgrond samen met de woning aankoopt, moet u 21% btw betalen als deze 3 voorwaarden samen vervuld zijn:

  • Er is een toelating om op de grond te bouwen en er wordt een gebouw opgericht dat verkocht wordt met btw.
  • Zowel de grond als het gebouw worden door dezelfde persoon verkocht.
  • De bouwgrond wordt gelijktijdig met het gebouw overdragen.

Als u niet aan deze voorwaarden voldoet of als u alleen een bouwgrond koopt, betaalt u 12% registratierechten.

Op Geopunt.be, een kaartapplicatie, kan u het adres van het perceel ingeven om het risico op overstromingen, mogelijke geluidsbelasting door verkeer … controleren. Ook kunt u de nabijheid van bossen, bedrijven, woongebieden, bushaltes en andere voorzieningen bekijken.

Het is ook belangrijk om te weten dat u een bodemattest moet ontvangen wanneer u een bouwgrond aankoopt. De verkoper is namelijk verplicht om dit document aan te vragen. Het attest wordt uitgereikt door de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) en bewijst dat de OVAM beschikt over relevante gegevens over de bodemkwaliteit van de bouwgrond.

Uw budget en de financiering

Voordat u begint met het plannen van uw bouwproject, is het essentieel om een realistisch budget op te stellen en financieringsmogelijkheden te verkennen. Praat met banken of hypotheekverstrekkers om de financiële aspecten te regelen en zorg ervoor dat u over voldoende middelen beschikt om het project te voltooien.

Bouwvergunningen en wettelijke vereisten

Raadpleeg de lokale autoriteiten om te bepalen welke bouwvergunningen en andere wettelijke vereisten nodig zijn voor uw specifieke project. Dit kan onder meer bestemmingsplannen, bouwplannen, milieu-impactbeoordelingen en constructienormen omvatten. Zorg ervoor dat u aan alle voorschriften voldoet en de benodigde documentatie indient.

U moet ten minste een omgevingsvergunning aanvragen om te controleren of het ontwerp van uw woning voldoet aan de stedenbouwkundige vereisten. Dit moet online worden aangevraagd bij het omgevingsloket.

Verplichtingen in uw nieuwbouw

Om een nieuwbouw te mogen bouwen, moet u een aantal verplichtingen mee opnemen in uw bouwplan. Het gaat bijvoorbeeld over de verplichte installatie van een regenwaterput en infiltratiesysteem. Uw privériolering voor afvoer van afval- of regenwater moet ook gekeurd worden. Ook moet u altijd rookmelders plaatsen op elke verdieping van uw woning én moet dat aangegeven staan op de plannen. U bent ook verplicht een veiligheidscoördinator in te schakelen.

Sinds 11 maart moeten nieuwe woningen met 2 of meer parkeerplaatsen de nodige infrastructuur voorzien om de installatie van laadpalen later mogelijk te maken. U laat dus leidingen plaatsen of goten voor elektrische kabels, maar de laadpaal zelf hoeft er nog niet te staan. De oprit wordt niet gezien als een parkeerplaats, maar bij een binnengarage met twee plaatsen moet de laadinfrastructuur wel aanwezig zijn.

Verzekeringen

Het is belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten voordat u met de bouw begint. Dit kan onder meer een aansprakelijkheidsverzekering, bouwverzekering en arbeidsongevallenverzekering omvatten. Neem contact op met een verzekeringsadviseur om de vereiste dekking te bespreken en ervoor te zorgen dat u goed beschermd bent tijdens het bouwproces.

Architect en ontwerp

Schakel een architect in om het ontwerp van uw bouwproject te maken. Bespreek uw ideeën, behoeften en budget met de architect, zodat zij een ontwerp kunnen maken dat aan uw verwachtingen voldoet. Zorg ervoor dat het ontwerp voldoet aan de geldende bouwvoorschriften en eventuele speciale vereisten van de lokale autoriteiten. Onze architecten staan u graag bij in de creatie van uw droomwoning. Ze luisteren aandachtig naar al uw specifieke wensen en zetten deze om in realiteit.

Notaris en juridische aspecten:

Bij het plannen van een bouwproject kunnen er juridische aspecten zijn waarmee rekening moet worden gehouden, zoals het opstellen van een bouwcontract en het regelen van eigendomsrechten. Raadpleeg een notaris om alle juridische zaken in orde te brengen en ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen hun rechten en verantwoordelijkheden begrijpen.

Bouw zonder zorgen met Stessens

Het plannen van een bouwproject omvat een aantal belangrijke formaliteiten en vergunningsprocedures die u niet over het hoofd mag zien. Bouwbedrijf Stessens is een complete bouwpartner die u, eens u een bouwgrond hebt aangekocht, helpt in elke stap van het bouwproces. We creëren samen de architecturale plannen of bekijken de plannen die u al hebt. We finetunen alles tot in de puntjes en houden daarbij rekening met alle verplichtingen zodat we het complete dossier kunnen indienen voor de bouwvergunning. Stessens is er voor u, gedurende het volledige bouwproces. Om u te ontzorgen, te adviseren en te ondersteunen.

Bouwen met Stessens

Benieuwd naar meer? Download onze inspiratiegids of plan een gratis adviesgesprek. Samen ontdekken we de mogelijkheden van uw project. 

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen