Heeft u plannen om binnenkort te bouwen aan uw droomwoning? Dan kunt u kiezen om het project zelf in handen te nemen, of een sleutel-op-de-deur woning te laten bouwen. Sleutel-op-de-deur bouwen is een term waarvan u al wel gehoord heeft omdat het steeds populairder wordt. Meer en meer mensen kiezen ervoor om het volledige bouwproces van hun droomwoning uit handen te geven. Maar wat is nu het beste, sleutel-op-de-deur bouw of zelf bouwen? Stessens overloopt de belangrijkste voor- en nadelen met u zodat u de juiste keuze kan maken.
De bouwsnelheid
Een sleutel-op-de-deurfirma zoals ons werkt met één onderaannemer, dit is een erg groot verschil met wanneer u zelf bouwt. Wanneer u zelf een huis bouwt werkt u met verschillende bedrijven samen. Het ene bouwbedrijf komt metselen, het andere komt vloeren, nog een ander bedrijf komt de elektriciteit leggen, en zo kunnen we door blijven gaan. Deze verschillende bedrijven hebben allemaal hun eigen agenda en werkwijze. Als er bij één bedrijf een project uitloopt, en ze niet op de vooraf bepaalde datum bij u kan zijn, kan het volgende bedrijf niet komen en zo schuift heel uw planning op.
Dit is het grootste voordeel bij een sleutel-op-de-deurfirma. Doordat zij alles “in huis” aanpakken en er niet met verschillende bedrijven gewerkt moet worden, voorkomt u deze problemen. Sleutel-op-de-deur bouw verhoogt niet altijd de bouwsnelheid van uw woning, maar voorkomt veel vertragingen.
Problemen op de werf
Bij zelfbouw werkt u zoals we hierboven al uitgelegd hebben met verschillende bedrijven en dus ook verschillende contracten. De kans op misverstanden en dingen die fout gaan zijn groter, de gevolgen ervan zijn nog groter. Onderaannemers zullen bij zaken die fout lopen de verantwoordelijkheid afschuiven op elkaar en zich de fout minder hard aantrekken.
Een sleutel-op-de-deur woning werkt met één contract. Als er een probleem is is er maar één aanspreekpunt en dus één verantwoordelijke voor de fout en wordt deze dus intern bij de sleutel-op-de-deurfirma opgelost. Alles wordt ook dankzij de ‘wet Breyne’ vastgelegd om u en de aannemer te beschermen. Er wordt een heel transparante manier van werken gehanteerd wat een groot voordeel is.
De prijs
Velen denken dat een sleutel-op-de-deur woning duurder is dan een zelfbouw. Dit is op zich niet altijd zo. Veel hangt af van de keuzes die u maakt: de stijl die u kiest en de materialen die u wilt gebruiken. Globaal gezien klopt het dat sleutel-op-de-deur iets duurder is, maar daar is natuurlijk een logische verklaring voor.
Bij een sleutel-op-de-deur bouw werkt u samen met één aannemer en die heeft op zijn beurt onderaannemers in dienst. Deze commissie moet u uiteraard betalen. De tijdspanne ligt vooraf vast, dat is een erg groot voordeel waardoor u geld kan besparen, denk maar aan een overbruggingskrediet, hoe korter de periode, hoe minder de kosten.
Wanneer u zelf bouwt, gaat u zo veel mogelijk offertes aanvragen bij onderaannemers. Zo vergelijkt u prijzen en kiest u de beste uit. Hierdoor zal uw woning vaak goedkoper uitkomen, maar het vraagt extra tijd en moeite. De prijs ligt vooraf nooit voor de volle 100% vast, waardoor deze natuurlijk kan oplopen naarmate de bouw vordert.
Ons besluit
Uit de belangrijkste twijfelpunten hebben wij ondervonden dat sleutel-op-de-deur bouwen in veel gevallen iets duurder is maar een tal van voordelen met zich meebrengt. U heeft veel minder zorgen tijdens het bouwproces dan wanneer u zelf gaat bouwen. U beperkt de risico’s en de vertragingen.
Had u graag wat meer informatie over een sleutel-op-de-deur bouw-project? Aarzel niet om contact op te nemen met Bouwbedrijf Stessens. Wij zorgen ervoor dat uw droomwoning tot in de puntjes verzorgd wordt.