Welke kosten zijn er verbonden aan sleutel-op-de-deur bouwen?

“Sleutel-op-de-deur bouwen, is dat niet duur? Krijgt u niet te maken met veel onverwachte kosten?” Vragen die u waarschijnlijk regelmatig krijgt wanneer u vertelt dat u van plan bent om met een professionele bouwfirma in zee te gaan voor de bouw van uw sleutel-op-de-deur woning. Vragen waar wij het antwoord op hebben! In deze blogpost bekijken we welke kosten er verbonden zijn aan sleutel-op-de-deur bouwen, wat een sleutel-op-de-deur woning kost, welke factoren veel effect hebben op de finale prijs en van welke (eventuele) bijkomende kosten u zich bewust moet zijn.

Voordelen van een sleutel-op-de-deur woning wat betreft het kostenplaatje

Sleutel-op-de-deurbouw is niet alleen geschikt voor nieuwbouw. Welke stijl uw droomhuis ook is, alles is mogelijk. De bouwfirma bekijkt samen met u de mogelijkheden. Van het type woning tot aan de indeling van het kleinste kamertje en van de vloeren tot aan de dakbedekking, al uw wensen zijn realiseerbaar. Elk detail van de bouw wordt u uit handen genomen. Van alle administratieve rompslomp tot aan het laatste puntje van afwerking. 

Sleutel-op-de-deur bouwen is transparant!

Een van de grootste voordelen van sleutel-op-de-deur bouwen is dat u vooraf weet wat de kosten van de bouw van de woning zijn. We werken namelijk altijd met bepaalde fasen, waaraan steeds bepaalde kosten zijn verbonden. Bepaalde standaardkosten zijn er altijd, maar de totaalprijs zal vooral afhangen van waar u precies van droomt. Daarom stellen we vooraf altijd een gedetailleerd lastenboek samen. Hierin wordt elke kost van de bouwheer besproken. De standaardkosten die reeds gedekt zijn, maar ook eventuele bijkomende kosten op basis van de materiaalkeuze, bijvoorbeeld. U krijgt dus vooraf een heel goed beeld van waar u zich aan kan verwachten én wij ontzorgen u bij het maken van deze budgettering en alle andere administratieve rompslomp. 

Als sleutel-op-de-deur bouwpartner beheren we het volledige bouwproces voor u, waardoor u zich nergens zorgen over hoeft te maken. Uiteraard komt dat ook met een bepaald kostenplaatje, maar wel eentje waar u zich vooraf heel bewust over bent. Bij traditionele woningbouw is het vooraf vaak gokken naar de finale prijs. Vaak is dit zelfs tot 20% duurder dan de initiële berekening. Bij een sleutel-op-de-deur woning speelt die onzekerheid niet, en komt u nooit voor verrassingen te staan.

De Wet Breyne beschermt u optimaal

De Woningbouwwet, of De Wet Breyne, beschermt u als bouwheer optimaal op financieel vlak wanneer u kiest voor een sleutel-op-de-deur woning. Deze wet bepaalt dat er een transparant contract moet bestaan tussen de aannemer en de koper, waarbij een aantal elementen cruciaal zijn: 

  • De totaalprijs (met een clausule voor eventuele herziening van de prijs)
  • De uitvoeringstermijn (en dus hoe lang men aan de werken zal bezig zijn)
  • Een voorlopige en een definitieve oplevering (deze laatste valt minstens 1 jaar na de voorlopige oplevering)
  • Het te betalen voorschot (dat mag maximum 5% zijn van de woningprijs)
  • De solvabiliteitswaarborg of voltooiingswaarborg (de aannemer moet 5% van de bouwprijs in een fonds steken als buffer van het geval van een faillissement en de aannemer moet de reeds gestorte bedragen terugbetalen indien de woning niet volgens de overeenkomst wordt afgewerkt)
  • De betalingsmodaliteiten 
  • Gedetailleerde plannen en bestekken (zodat u voldoende informatie heeft om goed te weten waar u exact voor betaalt)
  • Aansprakelijkheid (waarin bepaald wordt dat de aannemer 10 jaar aansprakelijk is voor ernstige gebreken die de stabiliteit van het gebouw aantasten)

Het basisbedrag voor een sleutel-op-de-deur woning

Ook wij krijgen natuurlijk heel vaak vragen over de totale kost van een sleutel-op-de-deur woning. Heel eerlijk? Het is voor ons niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden, omdat er zo veel mogelijkheden zijn bij Stessens. Net zoals wanneer u zelf een bouwproces start maken wij woningen in allerlei stijlen, groottes, afwerking, … De kosten zijn afhankelijk van enorm veel factoren, waardoor het niet makkelijk is om met standaard prijzen te werken. Bij uw sleutel-op-de-deur woning wordt de prijs altijd op maat berekend.

Prijsbepalende factoren bij de bouw van uw sleutel-op-de-deur woning

Bouwgrond

Om een sleutel-op-de-deur woning te bouwen heeft u natuurlijk een bouwgrond nodig. Het spreekt voor zich dat het bedrag van uw bouwgrond een grote invloed heeft op de totaalprijs van uw bouwproject. Bouwt u met Stessens? Dan is het aangeraden om zelf een bouwgrond te hebben. Uiteraard begeleiden we u graag waar nodig! Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de samenstelling van de bouwgrond te kennen. Met een grondsondering ontdekt u wat de samenstelling is, of er voldoende draagkracht is, … Ook de helling van de bouwgrond is belangrijk. Bouwen op een helling is duurder dan bouwen op een vlakke ondergrond. 

Ontwerp & Ruwbouwwerken

Het ontwerp van uw woning speelt een belangrijke rol in de totaalprijs. Een vrijstaand huis is duurder dan een halfopen bebouwing of rijwoning. Hoe groter het huis, hoe hoger de kosten. Kiest u voor een complex ontwerp? Ook dan wordt de kost duurder. Denk aan het type dak, bijvoorbeeld.

Fundering en grondwerken

Afhankelijk van de staat van uw bouwgrond kan deze kost net erg goed meevallen, of wat duurder uitvallen. Uiteraard kunt u hier vooraf wel rekening mee houden. Denk aan het verwijderen van bestaande struiken en bomen, het aan- en afvoeren van grond, grondonderzoek, droogzuiging en eventuele drainage.

Hernieuwbare technieken

Bij de bouw van een nieuwe woning moet u altijd rekening houden met de geldende energienormen. Om aan die normen te voldoen is het noodzakelijk om bepaalde hernieuwbare technieken te voorzien. Zo moet uw woning over ventilatie beschikken, de juiste isolatie, duurzame energiebronnen … Ook de keuze voor zonnepanelen of een warmtepomp heeft uiteraard invloed op de prijs. Let wel: vaak is de investering het wel waard, gezien u nadien bespaart op uw energiefactuur.

Algemene afwerking

De afwerking van uw SOD-woning gaat veel verder dan enkel de keuze van de tegel. Het gaat over alle afwerkingsmogelijkheden die u maar kan bedenken. Van vloer en raambekleding tot de keuken, het sanitair, de garage, … Ook het type gevelsteen of het materiaal van het buitenschrijnwerk hoort hier bij. Dit wordt allemaal overlopen in een lastenboek waar u op elk moment toegang tot hebt. 

Het totaalplaatje: de woning van uw dromen

Het is duidelijk: een SOD-woning bouwt u niet op één, twee, drie of zonder nadenken. Er zijn heel wat kostenposten waar u rekening mee dient te houden en heel wat keuzes om te maken, tot in het kleinste detail. Bij Stessens bent u zeker van pure transparantie, vanaf het prille begin. Samen overlopen we het lastenboek van A tot Z. We zitten dan ook vanaf de eerste plannen met u rond de tafel. Ons team experten maakt beslissingen op basis van uw input, en nooit zonder uw goedkeuring. 

Wilt u uw woning zonder zorgen bouwen?
Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres! 
Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen