De woningmarkt is momenteel een hele lastige markt, zeker voor starters. U moet tegenwoordig vrijwel altijd overbieden en alle huizen die worden aangekocht als investering helpen ook niet echt mee. Een huis bouwen lijkt dan misschien wel een goedkopere optie dan een huis kopen. Maar is dat ook echt zo? Is bouwen duurder dan kopen?
De kosten van nieuwbouw
De kosten van het laten maken van een huis zijn natuurlijk niet zomaar even op een rijtje te zetten. Het hangt van heel veel factoren af. Allerlei keuzes beïnvloeden de prijs en bijkomende kosten kunnen flink verschillen. De fundering moet u bijvoorbeeld meenemen, de architect kan verschillen qua kosten en de afwerking na het casco bouwen van een huis verschilt ook. Daarom proberen we u zo uitgebreid mogelijk uit te leggen waar de kosten van (ver)nieuwbouw allemaal van afhangen.
Op het eerste gezicht lijkt het kopen van een huis daardoor wellicht een hele dure optie. Over het algemeen kunnen we echter stellen dat het goedkoper is dan een gelijkwaardig bestaand huis aanschaffen.
Wat kost het bouwen van een huis?
Ga nu echter ook weer niet denken dat het maken van een huis een koopje is, want dat is het zeker niet. De prijzen die we hieronder noemen zijn de kosten die u sowieso moet maken. Dat betekent dat we er hierbij vanuit gaan dat u veel zelf doet, en ook veel hulp krijgt van familie en vrienden. Op die manier kunt u heel wat kosten besparen. Wanneer u voor al het werk loonkosten moet betalen is het een heel ander verhaal.
Een gemiddeld nieuw huis laten maken kost tussen de 150.000 en 300.000 euro. U moet daarbij rekening houden met uw eigen wensen, de grond die u moet aanschaffen, het materiaal, de uren die u moet betalen aan zaken die u niet zelf kunt doen en nog veel meer.
Een woning laten bouwen door een bouwbedrijf
Het kan natuurlijk ook nog zomaar zijn dat u eigenlijk geen nieuws huis wil gaan maken. U heeft wel specifieke eisen en komt op de woningmarkt maar geen geschikte optie tegen, of komt hiervoor niet in aanmerking. Dan kunt u er ook nog voor kiezen om een nieuw huis door een bouwbedrijf te laten maken. Om die stap te nemen moet u aan een aantal zaken denken:
De eerste stap
Bij het aanschaffen van een huis is de eerste stap redelijk vanzelfsprekend. U begint vaak met het regelen van de hypotheek bij de bank en gaat daarna bezichtigingen doen. Wanneer u een huis gaat maken of laat maken ziet het proces er heel anders uit. De hypotheekaanvraag bijvoorbeeld vraagt ook veel meer voorbereiding. U moet vaststellen op welke grond u gaat maken, welke architect uw woning gaat ontwerpen en welke partij het hele project verder op zich gaat nemen.
Wanneer u al in het bezit bent van een stuk grond moet u eerst met de gemeente kijken of u er op mag laten bouwen. Het kan zijn dat u eerst nog een bouwvergunning moet aanvragen. Heeft u nog geen grond? Dan is uw eerste stap het zoeken naar een geschikt stuk grond.
Traditioneel of prefab
Een goed bouwbedrijf of goede aannemer maakt natuurlijk ook een overzicht van het totale kostenplaatje. Hierbij is het van groot belang op welke manier u het huis wil laten bouwen. Een groot verschil zit er tussen een traditioneel gebouwde woning en een prefab variant.
Bij een prefab woning worden vooraf de onderdelen al gemaakt, waarna deze door specialisten op de bouwplaats kunnen worden geplaatst. Doordat dit veel minder tijd in beslag neemt op de bouw bespaart u hiermee op de arbeidsuren.
Bij een traditioneel gebouwde woning moet de woning ter plekke helemaal op maat worden gebouwd. Dit geeft u natuurlijk meer opties qua architectuur en vormgeving, maar het levert ook veel hogere kosten op. Het hele project kost op die manier namelijk veel meer tijd.
Kosten om rekening mee te houden
We hebben allemaal onze eigen wensen en voorkeuren als het gaat om een woning. Waar de een al tevreden is met een vrij basic woning, wil de ander zo veel mogelijk luxe en extra’s. Dat is uiteraard prima, maar dan vallen de kosten ook veel hoger uit. Bij de bouw van een woning van ongeveer 150 vierkante meter liggen de kosten in de basis tussen de 180.000 en 200.000 euro. Deze woning is dan weliswaar goed afgewerkt en ingericht, maar bevat geen extra’s.
Wilt u die wel nog toevoegen? Dan moet u denken aan onderstaande kosten.
- Een koepel kost al snel 4000 euro
- Zonnepanelen kosten zo’n 3000 euro voor 6 stuks
- Vloerverwarming kost al snel 1000 euro
- Een veranda heeft u voor ruim 10.000 euro
Ga in gesprek met een bouwbedrijf
De oorspronkelijke vraag was natuurlijk of een huis (laten) bouwen duurder is dan een huis aanschaffen. Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven. De kostprijs hangt van veel factoren af. Waar gaat u een huis aanschaffen of bouwen? Wat zijn uw wensen? Hoeveel doet u zelf? Laat u het huis bouwen? Wilt u een prefab woning of liever sleutel-op-de-deur?
Het helpt om vooraf in gesprek te gaan met mensen die er verstand van hebben. Wij kunnen u meer vertellen over de opties, en ook over de kostprijs van wat u wil. Op die manier kunt u de goede keuze maken!