Hoeveel kost SOD-bouwen?

Wat is sleutel-op-de-deur?

Sleutel-op-de-deur bouwen is iets wat meer en meer gedaan wordt in de bouwwereld. Het is ondertussen een bekend concept geworden bij nieuwbouwers.

Met sleutel-op-de-deur komt het er op neer dat u het volledige bouwproces overlaat aan de bouwfirma. Dat betekent dat u met die bouwfirma een contract afsluit om uw woning te bouwen binnen een bepaalde periode. De tijdsduur voor het bouwen van uw woning ligt dus vooraf al vast, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Omdat alles vooraf is afgesproken en de bouwfirma alles met zijn onderaannemers regelt, hoeft u als koper heel wat minder tijd en energie te steken in het bouwproces van uw droomwoning!

Sleutel op de deur realisaties

De prijs

Velen denken dat een sleutel-op-de-deur woning duurder is dan een zelfbouw. Dit is op zich niet altijd zo. Veel hangt af van de keuzes die u maakt: de stijl die u kiest en de materialen die u wilt gebruiken. Globaal gezien klopt het dat sleutel-op-de-deur iets duurder is, maar daar is natuurlijk een logische verklaring voor. 

Bij een sleutel-op-de-deur bouw werkt u samen met een aannemer en die heeft op zijn beurt onderaannemers in dienst. Deze commissie moet u uiteraard betalen. Aan de hand van uw keuzes een globale prijs opgemaakt. Dat is een groot voordeel waardoor u geld kan besparen, denk maar aan een overbruggingskrediet, hoe korter de periode, hoe minder de kosten.

Wanneer u zelf bouwt, gaat u zo veel mogelijk offertes aanvragen bij onderaannemers. Zo vergelijkt u prijzen en kiest u de beste uit. Hierdoor zal uw woning vaak goedkoper uitkomen, maar het vraagt extra tijd en moeite. De prijs ligt vooraf nooit voor de volle 100% vast, waardoor deze natuurlijk kan oplopen naarmate de bouw vordert.

Wat is kostprijs van sleutel-op-de-deur?

Vermits een SOD-woning gedetailleerd en volgens uw smaak uitgewerkt wordt, verschilt de prijs ook sterk. Door uw keuzes tijdens het nieuwbouwproces loopt de prijs op. U dient rekening te houden met een heel aantal factoren. Dit zijn in het kort enkele prijsbepalers:

  • bouwgrond
  • ontwerp en ruwbouwwerken
  • fundering en grondwerken
  • hernieuwbare technieken
  • afwerking

Het is uiteindelijk aan u om de afweging te maken waar u wilt besparen en waaraan u meer geld wil spenderen. Uiteraard wordt u hierin vakkundig bijgestaan door Stessens. We zullen er alles aan doen om het maximum uit uw budget te halen.

nieuwbouw Stessens

Het basisbedrag voor een sleutel-op-de-deur woning

Ook wij krijgen natuurlijk vaak vragen over de totale kost van een sleutel-op-de-deur woning. Heel eerlijk? Het is voor ons niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden, omdat er zo veel mogelijkheden zijn bij Stessens. Net zoals wanneer u zelf een bouwproces start maken we woningen in allerlei stijlen, groottes, afwerking, … De kosten zijn afhankelijk van veel factoren, waardoor het niet makkelijk is om met standaard prijzen te werken. Bij uw sleutel-op-de-deur woning wordt de prijs altijd op maat berekend.

Prijsbepalende factoren bij de bouw van uw sleutel-op-de-deur woning

Bouwgrond

Om een sleutel-op-de-deur woning te bouwen heeft u natuurlijk een bouwgrond nodig. Het spreekt voor zich dat het bedrag van uw bouwgrond een grote invloed heeft op de totaalprijs van uw bouwproject. Bouwt u met Stessens? Dan is het aangeraden om zelf een bouwgrond te hebben. Uiteraard begeleiden we u graag waar nodig! Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de samenstelling van de bouwgrond te kennen. Met een grondsondering ontdekt u wat de samenstelling is, of er voldoende draagkracht is, … Ook de helling van de bouwgrond is belangrijk. Bouwen op een helling is duurder dan bouwen op een vlakke ondergrond.

Ontwerp & Ruwbouwwerken

Het ontwerp van uw woning speelt een belangrijke rol in de totaalprijs. Een vrijstaand huis is duurder dan een halfopen bebouwing of rijwoning. Hoe groter het huis, hoe hoger de kosten. Kiest u voor een complex ontwerp? Ook dan wordt de kost duurder. Denk aan het type dak, bijvoorbeeld.

Fundering en grondwerken

Afhankelijk van de staat van uw bouwgrond kan deze kost net goed meevallen, of wat duurder uitvallen. Uiteraard kunt u hier vooraf wel rekening mee houden. Denk aan het verwijderen van bestaande struiken en bomen, het aan- en afvoeren van grond, grondonderzoek, droogzuiging en eventuele drainage.

Hernieuwbare technieken

Bij de bouw van een nieuwe woning moet u altijd rekening houden met de geldende energienormen. Om aan die normen te voldoen is het nodig om bepaalde hernieuwbare technieken te voorzien. Zo moet uw woning over ventilatie beschikken, de juiste isolatie, duurzame energiebronnen … Ook de keuze voor zonnepanelen of een warmtepomp heeft uiteraard invloed op de prijs. Let wel: vaak is de investering het wel waard, gezien u daarna bespaart op uw energiefactuur.

Algemene afwerking

De afwerking van uw SOD-woning gaat veel verder dan alleen maar de keuze van de tegel. Het gaat over alle afwerkingsmogelijkheden die u maar kan bedenken. Van vloer en raambekleding tot de keuken, het sanitair, de garage, … Ook het type gevelsteen of het materiaal van het buitenschrijnwerk hoort hier bij. Dit wordt allemaal overlopen in een lastenboek waar u op elk moment toegang tot hebt.

De conclusie

Uit de belangrijkste twijfelpunten hebben wij ondervonden dat sleutel-op-de-deur bouwen in veel gevallen iets duurder is maar een tal van voordelen met zich meebrengt. U heeft veel minder zorgen tijdens het bouwproces dan wanneer u zelf gaat bouwen. U beperkt zo ook de risico’s en de vertragingen.  

Had u graag wat meer informatie over een sleutel-op-de-deur bouwproject? Aarzel niet om contact op te nemen met Bouwbedrijf Stessens. Wij zorgen ervoor dat uw droomwoning tot in de puntjes verzorgd wordt.

Wilt u uw woning zonder zorgen bouwen?

Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres!

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen