Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden

Bij het bouwen van een huis waar u al jaren over droomt en voor spaart is de keuze van de juiste bouwgrond van cruciaal belang. Het is de basis waarop uw toekomstige thuis zal staan. Daarom is het essentieel om alle aspecten zorgvuldig te overwegen en na te gaan welke factoren een doorslaggevende rol spelen bij het maken van deze belangrijke beslissing.

1. Locatie, locatie en nog eens locatie

Een van de meest kritieke overwegingen bij het kiezen van een bouwgrond is de locatie, aangezien de ligging van de bouwgrond iets is dat u niet zomaar kunt veranderen. Deze beslissing heeft een blijvende impact op uw levensstijl en de waarde van uw investering. Wanneer u op zoek bent naar de ideale locatie kunt u best eens kijken naar verschillende voorzieningen.

  • Scholen:
   De nabijheid van een school is essentieel, vooral als u kinderen heeft of van plan bent ze te krijgen. Het is niet alleen handig voor de dagelijkse routine, maar de kwaliteit en reputatie van nabijgelegen scholen spelen ook een rol bij de waardeontwikkeling van uw woning.

   Ze zijn niet alleen een praktische overweging, maar het is ook een investering in de toekomst van uw kinderen. Denk aan de ochtendwandeling naar de schoolpoort en al de vriendschappen die zullen ontstaan.

  • Winkels:
   Er is niets zo gemakkelijk als een supermarkt vlak om de hoek. Niet alleen warenhuizen, maar ook een snelle stop bij de bakker voor vers brood of bij de apotheek voor enkele medicijnen.

  • Openbaar vervoer:
   Goede bereikbaarheid van openbaar vervoer vergroot uw mobiliteit en is belangrijk voor zowel werk als vrije tijd. Denk aan trein- en bushaltes in de buurt, waardoor u flexibiliteit kunt behouden en zelfs de behoefte aan een eigen auto eventueel zelfs kunt verminderen.

  • Groene gebieden:
   Als u waarde hecht aan natuur en tot rust komen, kunt u het overwegen om de nabijheid van een bos of groene omgeving op te zoeken. Het draagt niet alleen bij voor ontspanning, maar kan ook een gezondere levensstijl en een aangename sfeer rondom uw woning creëren. Het is een plek voor vele wandelingen en avonturen met uw gezin. Daarnaast is een mooie, groene omgeving rondom uw woning een prachtig uitzicht voor wanneer u langs de ramen naar buiten kijkt.

2. Bodemgesteldheid en grondwaterpeil

Naast de ligging van de bouwgrond is de bodem van uw bouwgrond ook enorm belangrijk om grondig te bekijken. Laat een bodemonderzoek uitvoeren zodat u alles te weten komt over de grond. De bodemanalyse geeft informatie over de essentiële eigenschappen van de bodem, die bepalend zijn voor de draagkracht en de stabiliteit van uw toekomstige woning. U kunt het vergelijken met een medisch dossier van de grond, waarbij ze potentiële ‘gezondheidsproblemen’ identificeren om onaangename verrassingen te voorkomen.

Er is ook het grondwaterpeil waarmee u rekening moet houden. Dit is cruciaal om problemen met drainage in de toekomst te vermijden. Lees op de website van Vlaanderen meer informatie en ontdek hoe u uw grondwaterpeil kunt berekenen.

Grondwaterpeil meten bouwgrond

3. Het bestemmingsplan en de bouwvoorschriften

Voorkom juridische complicaties door het bestemmingsplan en de bouwvoorschriften van het gebied te onderzoeken. Het bestemmingsplan is als de overkoepelende gids die de toekomstige ontwikkelingen van een gebied schetst. Het vertelt u niet alleen wat momenteel is toegestaan, maar ook welke veranderingen u in de toekomst kunt verwachten.

Daarnaast spelen de bouwvoorschriften een essentiële rol. Ze zijn als de gedetailleerde blauwdrukken van uw bouwproject, waarin de esthetische en structurele normen worden vastgesteld.

4. Zonligging en belichting

De positionering van uw huis ten opzichte van de zon is geen toevallige keuze, maar een strategische beslissing voor energie-efficiëntie en comfort. Er is geen mooier licht dan natuurlijk zonlicht. Aangezien de zon doorheen de dag verplaatst is het dus zeker de moeite om te kijken of deze gunstig gebruikt kan worden.

Bouwgrond kiezen bouw stessens

5. Kosten en budgetplanning

Last but not least, is het enorm belangrijk om uw budget en financiële mogelijkheden zorgvuldig te overwegen. Het is verleidelijk om verblind te raken door de perfecte locatie of een prachtig stuk land, maar u moet realistisch blijven over het totaalplaatje. Hou rekening met de kosten van de bouw van uw huis.

Hier zijn enkele financiële aspecten om te overwegen:

 • Aankoopprijs: De kosten van de bouwgrond zijn uiteraard een grote factor in uw budgetplanning. Zorg ervoor dat u niet alleen rekening houdt met de aankoopprijs van de grond, maar ook met bijkomende kosten zoals makelaarskosten, notaris- en registratiekosten.

 • Infrastructuurkosten: Controleer of er al nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, riolering…) beschikbaar zijn op de bouwgrond. Als deze ontbreken, kunnen de kosten voor het aansluiten ervan uw budget beïnvloeden.

 • Bouwkosten: Naast de aankoop van de bouwgrond moet u natuurlijk ook rekening houden met de kosten van het bouwen van uw droomhuis. Stel een gedetailleerde begroting op en hou rekening met alle aspecten, van fundering tot afwerking. Weet u niet goed waar te beginnen? Stessens staat als betrouwbare bouwpartner in elke fase van uw bouwproject voor u klaar.

 • Onderhoud en belastingen: Vergeet niet dat u na de bouw van uw huis te maken krijgt met doorlopende kosten zoals onroerendgoedbelasting, onderhoudskosten en eventuele verenigingsbijdragen als u in een gemeenschap woont.

 • Toekomstige waarde: Overweeg hoe de waarde van uw investering in de loop der jaren kan veranderen. Een goede locatie en kwalitatieve bouw kunnen de waarde van uw woning doen stijgen, wat op lange termijn gunstig kan zijn voor uw financiële situatie.
Bougrond bouw raam

Het kiezen van de juiste bouwgrond voor uw droomhuis is een complexe beslissing die meerdere factoren omvat. Door rekening te houden met de locatie, bodemgesteldheid, bestemmingsplan, zonligging en uw financiële mogelijkheden, kunt u de beste keuze maken. Het investeren in een goed doordachte bouwgrond is de eerste stap naar het verwezenlijken van uw droomwoning.

Wij helpen u graag verder met de volgende stappen in dit spannende proces. Of u nu advies nodig heeft over bouwgronden, bouwvergunningen of het ontwerpen en bouwen van uw woning, ons deskundige team staat voor u klaar. Laten we kennismaken en samen uw droomhuis werkelijkheid maken.

Bouwen met Stessens

Benieuwd naar meer? Download onze inspiratiegids of plan een gratis adviesgesprek. Samen ontdekken we de mogelijkheden van uw project. 

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen