Energiemanagement in uw woning

Energiemanagement is the next big thing voor uw woning. Het klinkt u misschien nog vreemd in de oren, maar toch is het de toekomst. Een systeem dat alle energiestromen in uw woning in de gaten houdt, zich bewust is van de grenzen van de hoofdaansluiting, de wensen van de apparaten en de bewoner(s). Dat allemaal om uw elektrische installaties op de meest optimale manier te laten samenwerken. Dat is een Energie Management Systeem (EMS).

Een EMS combineert meerdere slimme installatie en zorgt ervoor dat u volledig ontzorgd wordt wat de energiehuishouding van uw woning betreft. Het laadt de auto op, verwarmt uw woning, zorgt dat het water op temperatuur is en nog veel meer.

energiemanagement

Koppelen en aansturen

De grootste uitdaging van het EMS is het aansturen van apparaten om op de juiste momenten stroom te gebruiken. Om dit eenvoudig te kunnen doen moeten alle apparaten dezelfde ‘taal’ spreken, maar dat is niet altijd het geval. Hierdoor kan u dus best kiezen voor installaties van eenzelfde fabrikant om zeker te zijn dat alles met elkaar gekoppeld kan worden en zonder problemen aangestuurd kan worden.

Kan ik dit al integreren in mijn woning?

Ja! Energiemanagement is nu al mogelijk in uw woning. Bijvoorbeeld door de laadpaal met de zonnepanelen te koppelen. De laadpaal kan dan in de gaten houden of er netto-energie terug geleverd kan worden aan het stroomnet. Als dit het geval is zal de laadpaal de auto gaan laden met hetzelfde vermogen als waarmee energie terug geleverd wordt. Zo laadt de wagen volledig op op zelf opgewekte zonne-energie. Daarnaast wordt de wagen niet met meer vermogen geladen dan de aansluiting aankan. Zo zorgt het EMS ervoor dat de wagen minder hard gaat laden wanneer u gaat koken of de warmtepomp gebruikt.

Heel wat mensen hebben ook al een thuisbatterij geïnstalleerd. De batterij werkt hier hetzelfde als de laadpaal. Als er energie gebruikt wordt, zal de batterij deze energie leveren zodat deze niet van het net gehaald hoeft te worden.

De toekomst

Een EMS moet er dus voor zorgen dat alle wensen van de gebruiker meegenomen worden, zodat het systeem een overzicht heeft van alle apparaten en hun verbruik. Op die manier kunnen ze slim en efficiënt worden aangestuurd.

Hiervoor zijn er standaarden nodig om de apparaten aan te sturen, zodat het koppelen van deze apparaten makkelijk wordt. Ofwel interoperabiliteit, de mogelijkheid om apparaten te verwisselen of de koppelen met een ander systeem zonder dat hiervoor extra werk nodig is.

Als gebruik moet u uw wensen kunnen ingeven en het systeem moet ervoor zorgen dat hier zo goed mogelijk aan voldaan wordt, binnen bepaalde grenzen van de aansluiting én met een minimalisatie van de kosten. Daarnaast moet het uiteraard ook allemaal veilig zijn.

Conclusie

Wat de toekomst betreft, de techniek is er klaar voor. Veel apparaten zijn te koppelen of aan te sturen. Het is dus mogelijk, maar enkel te bekijken hoe makkelijk de integraties gemaakt kunnen worden. Hiervoor moet er op termijn een universele protocol zijn voor alle apparaten. 

Daarnaast is er ook nog de financiële aantrekkelijkheid. De gemiddelde consument gaat eerst kijken of het financieel nu al aantrekkelijk is om de energiestromen in uw woning te gaan sturen. Verder zijn er nog maar weinig huishoudens volledig geëlektrificeerd en hebben er momenteel dus weinig de behoefte voor de continue sturing. Maar dit zal snel veranderen, gezien we er in de (zeer nabije) toekomst niet meer om heen zullen kunnen.

Heeft u al zonnepanelen, een warmtepomp, thuisbatterij en/of laadpaal? Dan is het wél al interessant om aan energiemanagement in uw woning te doen.

De toekomst komt steeds dichterbij, de techniek verandert sneller dan voorheen en het energiesysteem komt steeds meer onder druk te staan. Deze factoren zorgen ervoor dat we, sneller dan verwacht, de omschakeling zullen maken.

Wilt u uw woning zonder zorgen bouwen?

Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres!

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen