Een BENovatie, waarom is dat voordelig?

Het is belangrijk dat we steeds meer rekening houden met het milieu en dat kunnen we doen door zo energiezuinig mogelijk te wonen en leven. De Vlaamse overheid heeft hiervoor een nieuwe norm opgesteld in verband met bouwen en verbouwen, de BEN-normen.

BENovatie

Wat is een BEN-woning?

BEN staat voor ‘bijna-energieneutraal. Een BEN-woning verbruikt heel erg weinig energie voor verwarming, ventilatie, afkoelen en warm water. De nodige energie wordt bovendien uit groene energiebronnen gehaald. Bij een BEN-woning zijn er specifieke EPB-eisen voor het isolatiepeil en het minimumaandeel hernieuwbare energie. BEN-bouwen is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en Europa, maar kan ook perfect bij renovaties of BENovaties. 

Het proces van een BENovatie

Wanneer u een woning wil renoveren naar de BEN-normen moet u rekening houden met het feit dat zo’n renovatie een totaalrenovatie is. De basics van uw woning moeten aangepakt worden. De isolatie, de energievoorzieningen, ramen en dergelijke moeten vervangen worden. Alles moet energieneutraal gemaakt worden. Stessens lijst 5 stappen op voor het BENoveren van uw woning.

Stap 1: Het dak

Vele daken zijn nog steeds niet geïsoleerd in België. De daken die wel geïsoleerd zijn, zijn meestal niet op de juiste manier aangepakt. Zo kan er erg veel energie verloren gaan. Het is dus belangrijk dat u uw woning goed isoleert en zo energieverspilling tegen gaat.

Stap 2: De buitenmuren

Buitenmuren zijn na het dak de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Wanneer u uw buitenmuren aanpakt door de thermische isolatie te verbeteren en de luchtdichtheid te verhogen kunt u het warmteverlies beperken. Er zijn verschillende manieren waarop u uw buitenmuren thermisch kan isoleren. Wanneer u een luchtspouw hebt tussen uw buiten en binnenmuren kunt u hier makkelijk isoleren, maar dit is vaak nog onvoldoende. De beste manier is een combinatie van isolatie aan de binnenkant en in de luchtspouw. Het verschilt ook van muur tot muur wat de beste keuzes zijn. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat informeren.

Stap 3: Ramen en deuren

Ramen zijn plaatsen waar energieverlies kan opduiken. Het is essentieel dat u dubbel hoogrendementsglas of drievoudige beglazing hebt en dat de kaders van het raam nog in goede staat en dus luchtdicht zijn. Wanneer ramen meer dan 10 jaar oud zijn is het best dat u ze volledig vervangt. De rubbers zijn dan hoogstwaarschijnlijk niet meer optimaal en de profielen hebben meestal geen thermische onderbreking. Ook deuren moeten bij een BENovatie vaak vervangen worden. Kies goed geïsoleerde buitendeuren, zo kunt u de warmte beter binnen houden en de koude buiten.

Stap 4: De vloer

Het isoleren van uw vloer op de begane grond is ook belangrijk voor het energiebehoud van uw woning. Wanneer u een kelder heeft kan het plafond van uw kelder geïsoleerd worden. Anders bestaan er ook isolatie soorten die onder uw tegels, laminaat of vloerbekleding gelegd kunnen worden.

Stap 5: De technieken

De laatste stap is het installeren van de juiste technieken. Dit zijn alle installaties die zorgen voor sanitair warm water, elektriciteit, verwarming en ventilatie. Meer dan de helft van uw energieverbruik gaat naar de verwarming van uw woning. Dankzij de vorige stappen heeft u uw woning goed geïsoleerd en kan de vraag naar energie 30 tot 40% lager liggen. Er is natuurlijk nog steeds verwarming nodig, voor warm water en voor ruimteverwarming. Dit kan in beide gevallen erg energiezuinig dankzij hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, de lucht, de grond en water.

Voor een BEN-woning bestaan de dag van vandaag verschillende premies:

 • Premie voor dak- of zoldervloerisolatie
 • Premie voor muurisolatie langs de buitenkant
 • Premie voor muurisolatie in de spouw
 • Premie voor muurisolatie langs de binnenkant
 • Premie voor het plaatsen van HR-beglazing
 • Premie voor vloerisolatie (vloer op de volle grond of plafond van de kelder/kruipruimte)
 • Premie voor de installatie van een zonneboilerinstallatie
 • Premie voor de installatie van een warmtepompboiler
 • Premie voor de installatie van een warmtepomp
 • Premie voor de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV)
 • Premie voor het plaatsen van een gascondensatieketel

Buiten deze premies kan u dankzij de BEN-normen ook korting krijgen op de onroerende voorheffing en sommige banken bieden zelfs een voordeligere lening aan voor het bouwen of renoveren van BEN-woningen. 

BENoveer met Stessens

Zoals u al gemerkt heeft komt er bij een BENovatie meer kijken dan u eerst zou denken. Daarom is het erg belangrijk dat u samenwerkt met iemand die weet waar hij met bezig is en u zo uw woning zeker BEN-waardig renoveert. Stessens is de ideale verbouwpartner. Onze ervaren medewerkers weten waar ze met bezig zijn en welke verbouwingen er nodig zijn om uw woning BEN-waardig te maken. Ook bij de premie-aanvragen helpen wij u graag verder. 

Wilt u uw woning zonder zorgen renoveren?
Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres! 
Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen

Bent u al mee met de BEN-normen?

Download onze gratis BEN-gids en ontdek er alles over!