De perfecte pastoriewoning

De perfecte pastoriewoning is charmant, klassiek en klassevol. Maar hoe herkent u nu juist een pastorie- of pastorijwoningen? Dat leggen we u in deze blog uit.

Eerst een stukje geschiedenis, want hoe komt een pastorie- of pastorijwoning aan die specifieke naam? Pastorie is eigenlijk de Nederlandse benaming van het Vlaamse pastorij, maar Vlamingen gebruiken beide benamingen door elkaar.

Historische invloeden van pastoriewoning

Een pastorie is de naam van de ambtswoning van een pastoor of predikant, maar nu er steeds minder priesters zijn, worden de ongebruikte pastorieën omgebouwd tot woningen, restaurants of kantoren.

Wat we nu verstaan onder de perfecte pastoriewoning is een heel ruime eengezinswoning die geïnspireerd is op die classicistische, Belgische pastorieën.

Hoe ziet de perfecte pastoriewoning eruit?

Een pastoriewoning heeft traditioneel gezien twee bouwlagen onder een zadeldak of een puntdak. Vanwege zijn eenvoud is een zadeldak ook het meest gebruikte dak dat in de traditionele Belgische bouw voorkomt. Pastoriewoningen hebben golvende, traditioneel gebakken dakpannen op hun dak liggen.

Pastoriewoning

De term ‘travee’ zegt u misschien niets, maar maakt wel deel uit van de perfecte pastoriewoning. Met een travee wordt de vlakverdeling van de gevel bedoeld. Traveeën zijn de stukken van de gevels die zich herhalen. Ze komen meestal overeen met de breedtes van de deuren en de vensters

Deur

Grote voordeuren en garagepoorten (in moderne pastoriewoningen) spelen een grote rol. Een portiek van arduin of in blauwe aardsteen omkadert de voordeur of er wordt een vast raam boven de deur geplaatst. U kunt de voordeur extra in de verf zetten door een bakstenen gevel te combineren met bepleistering.

Kleurenpallet

De gevels worden, net als de voordeur, vaak versierd met arduin- en zandsteen. Dat past meteen ook in het kleurenpalet van de perfecte pastoriewoning. De bakstenen waarmee pastoriewoningen gemaakt worden zijn licht van kleur. Beige en zandkleur komen het meeste voor, maar u mag allerlei kleuren mixen: van zacht- en roosgeel tot licht- en roestbruin.

Ramen

Zoals de kleren de man maken, maken de ramen het huis. Idealiter neemt u kruisramen, die al dan niet voorzien zijn van vensterluiken, of ossenoogramen. Ook hier geldt de regel van de de lichte kleuren en kiest u best voor hout als materiaal. Qua formaat kunt u vrij creatief omspringen met uw ramen: rond of recht, hoog of laag, met steunbalken of afrondingen, laat uw fantasie de vrije loop!

Interieur van de perfecte pastoriewoning

De lichte look en feel van de buitenkant wordt ook doorgetrokken naar binnen. Een landelijke, gezellige stijl is te vinden in veel open ruimtes waardoor de keuken en de living in elkaar overvloeien.

Andere ruimtes zoals bureaus en speelkamers worden voor de rust afgesloten met deuren, maar kunnen eveneens verbonden worden aan de gezellige woonkamer door die deuren te voorzien van beglazing of zelfs volledige glazen deuren te gebruiken.

Ruimte is een belangrijk aspect in de perfecte pastoriewoning. Daarom dient een grote keuken te hebben met veel opbergruimte rond een groot kookeiland. Een boerderijtafel en de omkadering van de dampkap geven de typische landelijke stijl die een pastoriewoning kenmerkt.

Tot slot komen hier binnen ook de typische, lichte kleuren weer in voor. Wit, beige of aardetinten zorgen voor de gezellige pastoriewoning die u zoekt.

Wordt u ook warm van een prachtige pastoriewoning? Download gratis onze inspiratiegids om uw ideale woning uit te kiezen.
Renovatie Stessens
2024-11-26
Van renovatie tot realisatie
Stessens bouwtrends 2025
2024-10-29
Nieuwe bouwtrends voor 2025: wat staat er voor de deur?
Woning klaar voor de toekomst
2024-09-27
Is jouw woning klaar voor de toekomst?
Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden