De perfecte moderne woning

De perfecte moderne woning; kubistisch, strakke lijnen, weinig extraatjes en grote raampartijen. Er zijn vele verschillende soorten moderne woningen, in deze blog maken wij u wegwijs in de moderne bouwstijl.

Reactie op traditionele bouwstijlen

De moderne bouwstijl is ontstaan als een reactie op de overdadig versierde sjieke traditionele woningen van eind 19e eeuw. Al zijn de traditionele stijlen erg verschillend van oorsprong, ze blijven een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. De moderne architectuur wou een eenvoudig strak ontwerp.

Moderne woning

Hoe ziet de perfecte moderne woning eruit?

Moderne huizen ontdoen zich van franjes om de basisstructuur beter tot zijn recht te laten komen, deze meestal kubistisch. De huizen hebben een erg sobere voorgevel, maar aan de achterzijde grote raampartijen voor veel lichtinval. Er wordt vaak gekozen voor een plat dak, maar er zijn ook andere mogelijkheden binnen de moderne bouwstijl. 

Moderne woningen gebruiken alle ruimte die ze kunnen gebruiken, door gebruik te maken van strakke lijnen. Met andere woorden, een modern huis kan kleiner zijn in oppervlakte, maar ruimer omdat de ruimtes optimaal gebruikt worden. 

Wij maken onderscheid tussen modern hedendaags en modern strak. Bij modern strak wordt er gebruik gemaakt van een sobere gevel zonder franjes, en langs de achterkant grote glaspartijen voorzien zodat er veel lichtinval is. Een strak moderne woning heeft doorgaans een plat dak om de kubische vorm af te maken. 

Een modern hedendaagse woning is een woning die mee is met haar tijd. Ze zijn luxueus, stralen duurzaamheid en comfort uit. Ze wisselen strakke vormen af met een speciale twist. Ze stralen soberheid en warmte uit. 

Er kan een speciale touch aan toegevoegd worden, een uitsprong met een extra raam, een piramide, een noordboomdak, een houten accent of een accent in de stenen gevel, of u nu kiest voor een gitzwarte, witte of rode gevel. Het kan allemaal!

Moderne woning detail
Moderne woning detail

Ramen en lichtinval

Door de evolutie in technieken zijn er ook veel meer mogelijkheden op vlak van ramen. Ze kunnen in verschillende vormen en maten geleverd worden. De moderne bouwstijl maakt hier optimaal gebruik van.  

Om even de vergelijking te maken, traditionele huizen hebben meestal kleine, symmetrisch geplaatste ramen van dezelfde vorm en grootte. Ze hebben hierdoor meer kunstlicht nodig.

Moderne woningen kiezen voor grote raampartijen, sommige huizen hebben zelfs hele muren die enkel uit glas bestaan. 

Interieur

De strakke lijnen van het exterieur worden ook binnen doorgetrokken. De vloeren in een moderne woning zijn meestal heel licht, wat zorgt ervoor dat de ruimte nog groter lijkt. De stoffen die gebruikt worden in een moderne woning zijn effen of met geometrische of symmetrische patronen. 

De meubels van een moderne woning zijn praktisch en zien er mooi uit. De strakke lijnen zorgen weer voor optimaal gebruik van de ruimte, ze hebben veel opbergruimte en nemen niet al te veel plaats in. De meubels zijn ook onderhoudsarm, ze worden niet snel vuil worden en zijn ook vrij duurzaam.

In een moderne woning worden er niet veel decoratie stukken gebruikt. Wat wel gebruikt wordt zijn kaarsen, spiegels en schilderijen. Ze trekken de aandacht, zijn strak en mooi, niet moeilijk te onderhouden en budgetvriendelijk.

Het kleurenpalet van een moderne woning is meestal ook sober, maar kan aangevuld worden door een accentkleur. De meest gebruikte basiskleuren zijn wit, grijze tinten en zwart.

Welke stijl spreekt u het meeste aan?
Download onze inspiratiegids gratis en laat u leiden door alle verschillende mogelijkheden!
Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen