De huizenmarkt in 2050

Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen energiezuinig zijn. De Vlaamse overheid en de bouwsector willen hier een versnelling hoger schakelen om dit te realiseren tegen 2050. Koopt u nu een bestaande woning? Dan zal u ervoor moeten zorgen dat de woning optimaal en energiebewust renoveert. 

huizenmarkt 2050

Renovatieboost

Meer dan de helft van de woningen in Vlaanderen is voor 1970 gebouwd. De energieprestaties van deze woningen zijn vanzelfsprekend niet goed. Er is (vaak) geen hernieuwbare energie, dubbele ramen of isolatie in daken of muren aanwezig. Daarnaast zijn er heel wat plaatsen waar koude en tocht naar binnen en warmte naar buiten kan aanwezig. Met als gevolg hogere energiekosten, voor zowel consument als milieu.

De Vlaamse regering wil hier met het Renovatiepact verandering in brengen. Dat in samenwerking met de bouwsector. Zo moeten tegen 2050 alle woningen, zowel huizen als appartementen, energiezuinig zijn en een E-peil van 60 halen. Voor nieuwbouwwoningen is een E-peil van 30 al reeds de norm. Ook voor ingrijpende energetische renovaties liggen er normen vast. 

Om dat niveau voor alle woningen te behalen, zal er een forse renovatieboost moeten gebeuren. Dat vraagt flink wat investeringen, zowel voor woningeigenaars als voor de bouwsector én de overheid.

Stappenplan bij de aankoop van een woning

Wie vandaag een huis of appartement koopt, krijgt een EPC-certificaat. Dit document vertelt hoeveel energie uw nieuwe woning verbruikt. Maar het is ook een stappenplan voor de efficiënte renovatie van uw woning.

Dat stappenplan vormt een onderdeel van de woningpas. Dit is een overkoepelend digitaal woningpaspoort waarin alle gegevens en attesten van uw woning verzamelt worden.

Het EPC

Sinds 1 januari 2019 is er een nieuw energieprestatiecertificaat, het EPC. Dit blijft verplicht als u uw woning of appartement verkoopt of verhuurt, maar het vernieuwde EPC ziet er wel anders uit én bevat meer informatie. Zo krijgt u bijvoorbeeld een uitgebreidere score met een energielabel en concretere aanbevelingen om uw woning energiezuiniger te maken.

Energielabels, van A+ tot F

Het belangrijkste onderdeel van het EPC is de energiescore of het energielabel. Uw woning krijgt een label met een score van A+ tot F, waarbij A+ uitstekend is en F ondermaats. Zo weet u onmiddellijk hoeveel werk er nog aan de woning is. Het systeem met labels is vergelijkbaar met het label van elektrische toestellen.

Het nieuwe EPC is dus een belangrijk instrument en helpt u op weg naar een energiezuinigere woning en biedt enkele voordelen. Uw energiefactuur daalt en uw woning stijgt in waarde. Daarnaast is het ook goed voor het milieu en voor uw comfort.

Enkele praktische zaken

  • De kostprijs van het nieuwe EPC ligt in dezelfde prijscategorie als het oude.
  • Het EPC blijft 10 jaar geldig. 
  • U hoeft geen nieuw EPC aan te vragen als het oude nog geldig is.
  • Het EPC is beschikbaar sinds 1 januari 2019 en maakt deel uit van de woningpas.
  • Een energiedeskundige stelt het EPC voor u op.

Hoe ziet een woning in 2050 eruit?

Een woning in de toekomst zal 100% energiezuinig zijn volgens experten. Daarnaast zullen de woningen in de toekomst ook kleiner zijn en zullen heel wat mensen dichter bij een stad of in een stad willen wonen. Maar er zullen nog heel veel oudere woningen gerenoveerd moeten worden om aan de energienormen te voldoen en prefabwoningen zullen de voorkeur krijgen.

Dit alles brengt uiteraard ook enkele uitdagingen met zich mee, zoals de betaalbaarheid van energiezuinige woningen en de alsmaar stijgende vraag naar bouwgrond. 

Wat er nog zal veranderen is de vorm van wonen. De traditionele woningen met spouwmuren gaan verdwijnen en moeten plaats maken voor nieuwe bouwtechnieken en materialen, zoals bijvoorbeeld een kangoeroewoning. Kortom, de woning van morgen is geen vrijstaande woning, geen half open bebouwing of een rijwoning, maar zal eerder een bescheiden woning in de vorm van een appartement zijn. Eentje die door zijn vorm in het grotere geheel minder energie verbruikt, minder bouwmateriaal vereist en duurzamer gebouwd is. 

Wilt u uw woning zonder zorgen bouwen?

Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres!

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen