De 5 bouwtrends van 2021

Niet alleen de mode, maar ook de bouwsector volgt jaarlijks trends. Ook ten tijde van corona wordt er nog volop gebouwd en dit jaar zal dat vooral volgens de bouwtrends van 2021 zijn.

Voor 2021 zijn er enkele nieuwe bouwtrends, maar veel trends zijn echter al enkele jaren aan een bezig en trekken zich dit jaar gestaag voort.

Trend 1: donkerblauwe tinten

Waar de kleuren zwart, antraciet en grijs vorig jaar de trend waren, is dit jaar donkerblauw de kleur van het jaar. Die donkerblauwe kleuren kan u in de hele woning toepassen: van interieur tot exterieur. Zo kan u bijvoorbeeld een donkerblauwe zetel of blauwe kozijnen of deuren installeren.

Het is wel belangrijk dat het donkerblauw is. Want door die donkere accenten in uw woonst aan te wenden, creëert u meer warmte. Gelukkig kan u donkerblauw ook gemakkelijk combineren met andere kleuren.

Blauwe tinten trend

Trend 2: circulair bouwen en verbouwen

Een van de trends die zich al jaren aan het profileren is, is duurzaamheid. Duurzaam (ver)bouwen zal voorgoed deel uitmaken van het bouwproces. Het klimaatplan dat dit jaar van start gaat zal de inzet van de overheid voor duurzaam bouwen nóg groter worden.

Volgens de Confederatie Bouw moet de nadruk vooral liggen op het gebruik van duurzame materialen, energie-efficiëntie en circulair bouwen. Die laatste manier is een van de meest efficiënte om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Circulair bouwen of verbouwen staat voor (ver)bouwen met reeds gebruikte materialen, die anders gedumpt of vernietigd zouden worden. Best doet u dit niet alleen om te bouwen of verbouwen, maar ook met de inrichting van uw woning, zoals uw meubels tweedehands kopen.

Maak u geen zorgen: circulair (ver)bouwen wilt niet zeggen dat u met rommel aan het bouwen bent. De gebruikte materialen worden vaak eerst nog behandelt zodat het nagenoeg nieuwe materialen zijn. Het is dus zeker een veilige optie.

Trend 3: BEN-bouwen

Het is al enkele jaren aangekondigd, maar vanaf dit jaar moet elke woning gebouwd worden volgens de nieuwe BEN-normen. BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal. De BEN-normen zullen dus een vast deel uitmaken van de bouwtrends van 2021. Door die nieuwe regel moet de bouwschil perfect geïsoleerd en afgedicht zijn én moeten de geïnstalleerde systemen hernieuwbare energie opwekken. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De BEN-normen gelden tevens over heel Europa.

Trend 4: slim wonen

Technologie evolueert steeds sneller. Pas 31 jaar geleden werden de bouwstenen gelegd voor het wereldwijde web, maar vandaag kunnen zelfs onze verschillende huishoudtoestellen met elkaar communiceren via het internet. Via die verbinding kan u slim, intelligent of smart gaan wonen. U kan met behulp van slimme apparaten uw energieverbruik veel beter controleren en bijsturen.

Als u slim woont, kan u bijvoorbeeld de verwarming, verlichting en ventilatie volledig bijsturen als u niet thuis bent, gewoon via uw smartphone! Op die manier bespaart u heel wat energie en bijgevolg ook geld.

Trend 5: klein maar fijn

We gaan met zijn allen kleiner (moeten) bouwen. Deze laatste trend is enerzijds een gevolg van trends 2 en 3, maar anderzijds ook omdat de openbare ruimte stilaan op geraakt. Vastgoed wordt ook steeds duurder en dat zou ook een reden zijn dat mensen eerder voor een kleine woning kiezen.

Naast kleiner wonen, gaan steeds meer mensen ook korter op elkaar en hoger wonen. Er wordt in steden vooral ingezet op hoge appartementen: kleine ruimtes waar veel mensen kunnen wonen. Nu de openbare ruimte steeds meer slinkt, lijkt deze trend ook een blijvertje. En zo hebben we alle bouwtrends van 2021 gehad.

Welke trend spreekt u het meeste aan?
Download onze inspiratiegids gratis en laat u leiden door alle verschillende mogelijkheden!
Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen