Heeft u bouwplannen voor 2022? Dan zijn er heel wat nieuwe verplichtingen waar u zich aan moet houden. Het is een goed idee u over deze wetten te informeren voordat u van start gaat met het uitwerken van uw bouwplannen. Wij zetten alvast de belangrijkste veranderingen qua wettelijke verplichtingen in nieuwbouw op een rij voor u.
Wat verandert er vanaf 2022 in nieuwbouw?
In het teken van een groenere en duurzamere toekomst voor jongere generaties werden er door de regering heel wat verplichtingen opgelegd in de bouwsector. Dit om ervoor te zorgen dat alle huizen die vanaf 2021 gebouwd worden hun steentje bijdragen aan die groenere toekomst.
Naast de gebruikelijke normen, verplichtingen en vergunningen omtrent de plaatsing van uw woonst waar u rekening mee moet houden, komen er nu enkele nieuwe elementen bij.
EPB-normen worden strenger voor nieuwbouw
Zoals u al weet, gelden sinds 2021 voor alle gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd in Vlaanderen nieuwe EPB-eisen. Ze moeten voldoen aan bepaalde EPB-normen die ervoor zorgen dat de energieprestatie en het binnenklimaat van nieuwbouwwoningen duurzaam verbeteren.
Voor 2022 staat er nog een supplementaire verstrenging op het programma. Deze focust zich op de bouwschil van nieuwbouwwoningen. Zo zal het S-peil (lees: schilpeil) voor nieuwbouwwoningen van S31 naar maximaal S28 verlagen.
Wat is het S-peil?
Voor de EPB-eisen zijn twee getallen van belang: het E-peil en het S-peil.
Het E-peil staat voor de globale energieprestatie van uw woning. Dat is hoeveel energie uw woning verbruikt voor het verwarmen van ruimtes, sanitair water, enzovoort.
Het S-peil slaat terug op de energie-efficiëntie van uw gebouwschil. Alle energetische kwaliteiten van de schil van uw woonst worden samengevat in dit cijfer. Het geeft weer hoe goed de schil bestand is tegen winterse en zomerse temperaturen. Voornamelijk open bebouwingen en woningen of appartementen met grote glaspartijen zullen extra maatregelen moeten treffen om aan deze verstrengde S-peileis te voldoen.
Voor beide peilen geldt: hoe lager het cijfer, hoe beter!
BEN-norm is nog steeds verplicht
Omdat de EPB-normen verschillen van gewest tot gewest, besliste de Belgische regering de BEN, of Q-ZEN, norm door te voeren in heel het land. Hierdoor is het sinds 2021 verplicht om energieneutrale woningen te bouwen.
Voor Vlaanderen is dat de bijna-energieneutraal norm (BEN) en voor Wallonië is dat de Quasi Zéro Énergie norm (Q-ZEN). Dit houdt in dat uw woning zo weinig mogelijk energie mag verbruiken voor het verwarmen, ventileren en koelen van ruimtes en voor het voorzien van sanitair warm water. In totaal zijn er zes voorwaarden waaraan een BEN-woning moet voldoen:
- Zoals hierboven vermeld, moet uw woonst een laag E en S-peil behalen.
- De gebouwschil moet voldoen aan specifieke Umax-eisen.
- De ventilatie-eisen worden behouden zoals vandaag al zijn vastgelegd voor EPB.
- Het risico tot oververhitting beperkt zich tot minder dan 6500 Kh.
- De productie van hernieuwbare energie moet minstens 15 kWh/m2 bedragen.
Hernieuwbare energie
Om tegemoet te komen aan het verplicht aandeel hernieuwbare energie, kan u voor verschillende duurzame opties kiezen. U kan gaan voor een snelle oplossing op korte termijn om aan de eisen te voldoen met de installatie van:
- Zonnepanelen.
- Een zonneboiler.
Of u kan kiezen voor een duurzame oplossing die op langere termijn meer rendabel is door een warmtepomp te installeren.
Warmtepomp zal binnenkort verplicht worden
Hoewel het niet bij de verstrengde regels van 2022 hoort, is een warmtepomp wel een belangrijk element om rekening mee te houden in uw toekomstige bouwplannen. Want vanaf 2026 zal een warmtepomp verplicht zijn in nieuwbouw.
Warmtepompen zijn er in verschillende varianten en zijn een uitstekende bron van hernieuwbare energie die uw woning niet alleen een stuk milieuvriendelijk maakt, maar ook invloed heeft op uw energiefacturen.