Nieuwbouw of renovatie: wat kiest u best?

We hebben allemaal een baksteen in de maag, wij Belgen. Een woning die volledig aan uw wensen voldoet, een plek die u thuis kunt noemen – warm, veilig en vertrouwd. Dat klinkt fantastisch! In onze straten staan veel droomwoningen die vandaag niet meer zijn wat ze vroeger waren. Dit biedt mogelijkheden: veel huizen smeken namelijk om verbouwd te worden. Maar is verbouwen iets voor u? Of verlangt u naar een volledig nieuw gebouwd huis, helemaal volgens uw wensen? Ontdek hier de voor- en nadelen van nieuwbouw versus renovatie, gebaseerd op een aantal cruciale factoren die u in overweging moet nemen bij de zoektocht naar uw eigen stek.

De prijs

Over het algemeen kunt u stellen dat een nieuwbouwwoning per vierkante meter duurder is dan een renovatie. Om een nieuwe woning te bouwen moet u namelijk aan heel wat eisen voldoen. Denk maar aan de mate van isolatie en ventilatie, de voorziening van groene stroom, … De prijs loopt al snel op. Bovendien moet u er rekening mee houden dat u op relatief korte tijd ineens een groot budget voorhanden moet hebben én uitgeven. 

Bij een renovatie kunt u het budget vaak meer spreiden door stap voor stap de woning energievriendelijk te renoveren. Hou er rekening mee dat er voor de renovatie van een bestaande woning recent ook nieuwe verplichtingen zijn opgelegd op het vlak van duurzaamheid en energieprestatie.

De bijkomende kosten

Naast de kosten voor materialen en werkkrachten, moet u bij een nieuwbouw ook rekening houden met een aantal bijkomende kosten. Zo betaalt u altijd 21% btw, terwijl dat bij veel renovatieprojecten slechts 6% btw is. Ook de registratierechten van een nieuwbouw lopen al snel op. Op dat vlak kennen renovatieprojecten dus wel wat voordelen. U dient er wel rekening mee te houden dat u bij een renovatie vaker tegen onverwachte problemen botst, wat vaak voor onvoorziene kosten kan zorgen. Bij een nieuwbouwwoning geniet u na het bouwproces van een woning die helemaal klaar is en hoeft u zich geen zorgen te maken over onverwachte verrassingen die naar boven komen.

Planning

De doorlooptijd van de bouw van een nieuwe woning of de renovatie van een bestaande woning is erg afhankelijk van het type project. Over het algemeen moet er voor een nieuwe woning gemiddeld twee jaar voorzien worden, van A tot Z. Bij een renovatie kan de duur veel korter zijn, maar het kan ook net zo lang of soms zelfs langer duren. Bij een renovatie kunt u zelf deels de timing bepalen en soms wilt u de renovatie net lang spreiden, zodat u ook het budget beter kunt spreiden. Ook onvoorziene omstandigheden en wachttijden voor vergunningen of leveringsproblemen kunnen de timing sterk beïnvloeden, zowel voor nieuwbouw als voor renovaties.

Duurzaamheid

Op het vlak van duurzaamheid hebben nieuwbouwwoningen een streepje voor. U mag er vanuit gaan dat deze woningen vanaf het begin structureel aangepakt worden met energieprestaties en duurzaamheid in het achterhoofd. In elke beslissing staat dat thema dan ook centraal. Dat maakt van deze woningen echte meesterwerken. Bij renovatieprojecten moet er tegenwoordig ook verplicht een bepaald energieprestatieniveau behaald worden. 

Op die manier worden bestaande, vaak erg energie-onvriendelijke, woningen omgebouwd tot een energiezuinig huis. Dit principe op zich is pas écht groen. Door het verbeteren van een bestaand project in plaats van een nieuw gebouw te creëren, wordt er namelijk minder afval geproduceerd en is er minder materiaalgebruik nodig. Wist u trouwens dat u nog steeds kan rekenen op heel wat premies wanneer u bouwt, maar vooral wanneer u renoveert?

Architectuur

Heeft u specifieke wensen als het gaat over de indeling en stijl van uw woning? Bent u al lang op zoek naar een geschikt huis, maar stoot u steeds tegen dezelfde problemen? Wanneer een nieuwbouwwoning wordt gebouwd, heeft u als opdrachtgever enorm veel vrijheid op het vlak van architectuur. Een bestaande woning komt vaak met een aantal beperkingen, waardoor u waarschijnlijk niet volledig kunt kiezen hoe de woning er finaal uit zal komen te zien. 

Een nieuwbouw wordt helemaal uw thuis, tot in het kleinste detail. En toch kan een renovatie ook heel nauw aansluiten bij uw dromen. Vooral wanneer u eerder op zoek bent naar een bepaalde sfeer, authentieke elementen en geschiedenis. Dat is voor veel mensen net een voordeel en is dus heel persoonlijk.

Verkoopwaarde

De verkoopwaarde is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden wanneer u (ver)bouwplannen heeft. De verkoopwaarde van een nieuwbouwwoning ligt over het algemeen hoger dan bij een renovatie. U heeft er in ieder geval veel meer zekerheid over. Afhankelijk van de mate waarin u renoveert, de professionaliteit van uw partners en de materiaalkeuze kan de verkoopwaarde hoger of lager uitvallen.

Energieverbruik

Nieuwbouwwoningen hebben een lager energieverbruik en zijn energiezuiniger dan gerenoveerde woningen, dankzij de huidige normen en regelgevingen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Bij een grondige renovatie en een serieuze investering kunt u echter een vergelijkbaar effect bereiken als bij een nieuwbouwproject.

Grond

Wanneer u een woning wilt bouwen, heeft u natuurlijk een bouwgrond nodig. En u weet net zo goed als iedereen dat bouwgronden niet alleen duur zijn, maar ook erg schaars. Zeker in bepaalde regio’s lopen de prijzen op. De zoektocht naar een beschikbare en betaalbare bouwgrond zal dus waarschijnlijk niet van korte duur zijn. Bestaande woningen, inclusief grond, vragen natuurlijk ook een grote investering, maar zijn per vierkante meter in zijn totaliteit over het algemeen goedkoper. Natuurlijk komen daar wel nog de kosten voor de renovatie bij.

Authenticiteit

We hebben het eerder al gehad over de ziel van een huis. Bij een nieuwbouw moet die ziel nog gecreëerd worden door de bouwstijl, de afwerking, de aankleding en de bewoners. Voor veel mensen is dat het ideale scenario. Aan de andere kant is de kans groot dat u juist veel charme vindt in een bestaande woning met geschiedenis. Dat is puur een kwestie van smaak en gevoel. Bent u op zoek naar authenticiteit? Dan is een renovatieproject misschien wel iets voor u.

Comfort

Veel mensen beweren dat u nooit meer in rust en comfort kunt leven wanneer u een woning verbouwt. In sommige gevallen is dat waar, maar zeker niet altijd. U kunt tijdens het renovatieproces tijdelijk ergens anders wonen of bijvoorbeeld een bijgebouw plaatsen in de tuin, wat uw comfort enorm verhoogt. De werkzaamheden hebben dan minder invloed op uw dagelijks leven en structuur, zodat u in alle rust en properheid uw ding kunt doen. Kiest u er toch voor om in de woning te blijven wonen tijdens de renovatie? Dan moet u tegen een stootje en stofje kunnen.

Bij een nieuwbouwwoning woont u meestal nog niet op de bouwplaats, waardoor uw algemene comfort sowieso niet wordt beïnvloed.

Bouwen of renoveren in België?

U heeft intussen misschien een duidelijke voorkeur voor een nieuwbouwwoning of renovatieproject. Maar hoe zit het met de gemiddelde Belg? In sommige jaren kiezen Belgen opvallend meer voor verbouwingen, terwijl andere jaren de nieuwbouwwoningen als paddenstoelen uit de grond schieten. De trend is erg afhankelijk van wetgeving, het algemeen economisch welzijn in ons land en toekomstvoorspellingen.

In de toekomst, vanaf 2040 meer bepaald, zal er een betonstop worden ingevoerd. Dat betekent dat we op een andere manier zullen moeten bouwen, enkel op de al ingenomen ruimte. Een kantelpunt dat misschien heel wat teweeg zal brengen. 

Bouwen en renoveren met Stessens

Welke piste u ook kiest, bij Stessens bent u altijd aan het juiste adres. Met decennialange ervaring in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten kunnen we met zekerheid zeggen dat we heel wat (ver)bouwers gelukkig hebben gemaakt met de realisatie van hun droomproject. 

Kriebelt het al? Download onze inspiratiegids of plan een gratis adviesgesprek. Samen ontdekken we de mogelijkheden van uw project. 

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen