Hoe kan je spelen met verlichting voor de ideale sfeer?

Breng meer sfeer in uw woning met verlichting. Lampen zijn namelijk meer dan een bron van licht. Het is de perfecte manier om sfeer in uw woning te brengen én ze zijn daarnaast ook heel decoratief. Met het gepaste licht kunt u verschillende sferen creëren en spelen met de dimensies in een ruimte. We nemen u mee in de wereld van het licht!

Zomaar wat lampen in huis plaatsen of hangen werkt niet. U heeft hiervoor een lichtplan nodig. Het loont om goed na te denken over waar u licht wilt, welke functie het licht heeft in de ruimte en wat voor licht u precies wilt: koel, warm, fel, of anders. We zetten een aantal zaken op een rij zodat u de perfecte sfeer in huis kan creëren!

Living sfeer verlichting

Welke soort verlichting zijn er?

U kan kiezen uit verschillende soorten verlichting. Doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  • Basisverlichting
  • Functionele verlichting
  • Sfeerverlichting
  • Accentverlichting

Basisverlichting zijn de lampen die een ruimte gelijkmatig verlichten, zoals een plafondlamp of het licht in het toilet.

Functionele verlichting is een lichtbron die een specifieke plek verlicht, zoals het keukeneiland of uw bureau.

Sfeerverlichting brengt sfeer in de ruimte met behulp van subtiel licht. Denk maar aan stemmingslicht in de badkamer, een windlicht op de salontafel of een nachtlampje in de kinderkamer.

Accentverlichting zorgt voor focus in een ruimte of op bepaalde voorwerpen, zoals een vaas of schilderij.

Welke armaturen kiest u best?

De dag van vandaag bestaan er ontelbaar veel verschillende armaturen, maar welke kiest u nu best? Hiervoor kijkt u best naar uw woonstijl. Een retro spot is erg leuk, maar past niet bij een industrieel interieur. Kies dus armaturen die bij de stijl van uw woning passen.

Een bewegend armatuur is erg handig. Hierdoor kan u spelen met het licht naar gelang de sfeer in huis. Licht dat naar boven schijnt, maakt de vloer namelijk donker. Terwijl licht dat naar beneden schijnt het plafond net donker houdt. Kies daarom voor een mix van staande lampen die naar het plafond schijnen en wandlampen die naar beneden schijnen. Zo heeft u een goede basisverlichting waarna u accentlicht kan aanbrengen.

Kies voor dimbaar licht

Als u ruimtes heeft met verschillende functies, kan u kiezen voor dimbaar licht. Of voor slimme verlichting die u kunt bedienen met een app. Zo hoeft u niet eens op te staan om lichten aan of uit te doen!

Daarnaast kan dimbaar licht uw woning een stuk gezelliger maken. De meest felle stand is handig voor overdag op donkere dagen of in ruimtes met weinig daglicht, maar ‘s avonds is het gezellig als u het licht wat kunt dimmen. Daardoor haalt u al flink wat sfeer in huis. 

Waarom een lichtplan voorzien?

Als u de verlichting in uw woning grondig wilt aanpakken, stelt u best een lichtplan op. Dat kan u zelf maken of door een professional laten opstellen. 

Het makkelijkste is om de ruimte op papier te schetsen en naar de functionaliteit van de ruimtes te kijken. In de keuken heeft u goed basislicht nodig. In de slaapkamer kan u kiezen voor warmer licht. Denk na over waar u het licht wilt en geef die met cirkels aan op de tekening. Als u weet waar u de lichten wilt, kan u nadenken over het type verlichting. 

Een plafonnière of hanglamp is geschikt als basisverlichting, voor accentverlichting kan u kiezen voor spots en voor sfeerverlichting bijvoorbeeld voor een tafellamp.

Warme of koude verlichting?

Daarnaast bepaalt de kleur van het licht ook de stijl van uw huis. Wanneer u een moderne woning heeft, kiest u best voor iets witter licht. Bij een landelijke stijl is warm licht vaak een betere keuze. 

Van fel wit licht krijgen niet veel mensen een sfeervol gevoel. Om het zo gezellig mogelijk te maken is het aangeraden om voor warme lichtkleuren te gaan. Wanneer u een sfeervolle en gezellige kamer wilt inrichten, kiest u best voor een lamp met een oranje kleur. 

De kleurtemperatuur van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder het licht. Ga dus voor een laag aantal, blijf daarvoor het liefst onder de 3000 K. Dit zal voor een gezellige warmte en sfeer zorgen in uw woning.

Niet alleen sfeer met verlichting

Licht in huis heeft veel invloed op de sfeer, maar u creëert niet alleen sfeer met verlichting. Ook daglicht en hoe het licht in de ruimte valt heeft invloed op de sfeer. Met het juiste licht op de juiste plaats kunt u de ruimte groter doen lijken dan het is.

Houten raamdecoratie

Met houten raambekleding haalt u een natuurlijke lichtinval in huis. Wanneer de zon naar binnen schijnt, creëert u met jaloezieën of shutters een sfeervol type licht in huis. Het geeft een warme en rustige aanblik, wat met een andere raambekleding minder het geval zou zijn.

Ook zorgen jaloezieën of shutters voor een mooi lijnenspel op de vloer wanneer de zon fel schijnt. Het fijne van deze raamdecoratie is dat deze volledig op maat kan worden gemaakt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en weet u zeker de raamdecoratie past bij uw raam.

Stoffen raambekleding

Wat ook voor warm licht kan zorgen, is stoffen raambekleding. Deze brengt een natuurlijk warme lichtinval met zich mee. Zo is een vitrage mooi en sfeervol. Een vitrage is een gordijn in een transparante dunne stof waar het licht nog doorheen kan vallen. Ondanks de dunne stof is inkijk niet of nauwelijks mogelijk. Hierdoor kunt u naar buiten kijken, maar andersom niet.

Vouwgordijnen of normale gordijnen kunnen eveneens voor een sfeervol licht in de ruimte zorgen. Linnen is daarvoor een geschikte stof met een natuurlijke look.

Wilt u graag het juiste interieuradvies ontvangen?

Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres!

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen