K-waardes, energieprestatiecertificaten en luchtdichtheid: allemaal termen die u wel 100 keer voorbij ziet komen wanneer u een woning wenst te bouwen. Dat is niet vreemd. De energiezuinigheid van uw woning is erg belangrijk in het bouwproces en de waarde van uw woning. Hoe energiezuiniger uw huis, hoe lager de afrekening van uw energievoorziening. Bovendien heeft u recht op premies wanneer u aan bepaalde eisen voldoet. Hoe energiezuinig bouwt u? Wij zetten drie types op een rij en vertellen u de voornaamste verschillen.
Energiezuinig bouwen
Een ‘lage-energiewoning’ is een woning die voldoet aan alle eisen als het op energiezuinigheid aankomt. Het energieverbruik is prima! Het E-peil is niet hoger dan 40 en het K-peil blijft onder 25. Volgens de Belgische wetgeving spreken we officieel van een lage-energiewoning als de jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en -koeling beperkt wordt tot 30kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte.
Een goede start! Dit type woning verbruikt dus heel wat minder energie dan de vroegere klassieke woning. U moet uw woning namelijk veel minder verwarmen omdat de warmte beter binnen blijft. Zo ontstaat er een terugverdieneffect: u investeert nu, maar dat betekent ook dat u later heel wat kosten bespaart. Bovendien stoot u minder CO2 uit. Dat is dan weer erg voordelig voor het milieu.
De kenmerken van een lage energiewoning
- Bij de inplanting wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de oriëntatie. Idealiter is de woning noord-zuid georiënteerd.
- Het bouwontwerp is compact en plaatsbesparend, maar biedt ook veel dagelijks comfort.
- De woning is zo luchtdicht mogelijk gemaakt door het gebruik van hoogwaardige isolatie.
- Uiteraard is er een ventilatiesysteem voorzien waardoor verse lucht wordt aangevoerd.
- Verwarming gebeurt het best met een energiezuinige cv-ketel of warmtepomp.
- Ook voor het water- en elektriciteitsverbruik wordt er gekozen voor energiezuinige apparaten.
- Eventueel worden fotovoltaïsche zonnepanelen gebruikt om groene elektriciteit op te wekken.
Een BEN-woning bouwen
Bijna-energieneutrale woningen (BEN-woningen) zijn de huidige norm. De Europese Richtlijn 2010/31/EG bepaalt dat we vanaf 2021 enkel nog BEN mogen bouwen. De eisen voor dit type woning zijn dan ook haalbaar en betaalbaar. Omdat een BEN-woning voldoet aan toekomstige energienormen heeft dit bovendien een positieve invloed op de waarde van uw woning. Dit, gecombineerd met het feit dat u bespaart op hoge energieprijzen zorgt voor een direct terugverdieneffect.
Het E-peil is maximum 30. De netto-energiebehoefte voor verwarming moet hier lager zijn als 70 kWh/m² en er moet gebruik gemaakt worden van hernieuwbare energiesystemen, zoals een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel …
De kenmerken van een BEN-woning
- De woning is zo luchtdicht mogelijk gemaakt door het gebruik van hoogwaardige isolatie. Ook de beglazing is uiteraard belangrijk.
- Met een optimaal ventilatiesysteem wordt verse lucht gecirculeerd doorheen de woning.
- Een BEN-woning moet minstens 15% van de energie uit hernieuwbare bronnen halen.
- Zonnepanelen zijn een ideale keuze om in uw energie noden te voorzien.
- Een BEN-woning is gunstiger voor het milieu dan een klassieke woning, creëert meer wooncomfort, behoudt de waarde én zorgt voor een lagere energiefactuur.
Een passiefhuis bouwen
Helemaal naar the next level? Dat kan met een passiefhuis. Dat is een woning die eigenlijk niet actief meer verwarmd moet worden, maar voldoet in z’n eigen voorzieningen. Dit type woning heeft dus geen traditioneel verwarmings- of koelsysteem nodig. De verwarmingskosten zijn dus echt minimaal! Gemiddeld gezien bedraagt de het verbruik van de verwarming slechts 10 tot 15% van een klassieke woning.
Uiteraard geldt ook hier een sterk terugverdieneffect. Zo’n woning is een zeer energiezuinig gebouw met optimaal zomer- en wintercomfort. Het E-peil ligt rond de 30 en de K-waarde is 15. De totale energievraag voor ruimteverwarming en -koeling moet hier beperkt blijven tot 15 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte. De bouw van een passiefwoning vereist bijgevolg heel wat expertise omdat alle parameters van de opbouw afgestemd moeten zijn op die voorwaarden.
De kenmerken van een passiefhuis
- Een passiefhuis heeft geen actieve verwarmingsbron nodig. Het heeft voldoende aan de warmte uit zonlicht, lichaamswarmte van bewoners en de verliezen van elektrische apparaten.
- Een superieure isolatie van de muren, het dak en de vloeren is cruciaal. Ook driedubbele beglazing draagt bij aan de luchtdichtheid.
- Een passiefhuis is ongeveer volledig koudebrugvrij en volledig luchtdicht waardoor er bijna geen warmteverlies is. Dat vereist ook een optimaal ventilatiesysteem met warmteterugwinning om de luchtkwaliteit in stand te houden en condensatie en schimmel tegen te gaan.
- De oriëntatie en indeling is ook hier belangrijk, net zoals de plaatsing van de raampartijen.
- Als een passiefhuis is uitgerust met hernieuwbare energie (zonnepanelen of zonneboiler, bijvoorbeeld) en op jaarbasis evenveel energie opwekt als verbruikt kan u zelfs spreken over een energieneutrale woning.
De keuze: passief of BEN bouwen?
Doe het met Stessens
Vanaf 2021 moet u verplicht kiezen voor een bijna-energieneutrale woning (BEN-woning). Dat is op dit moment de beste én betaalbare standaard. Als u toch een stapje verder wilt gaan kiest u best voor een passiefhuis. Let op! Zo’n woning is gemiddeld 20% duurder in vergelijking met een BEN-woning omdat de energie-eisen nog strenger zijn.
Stessens heeft al jaren ervaring met het bouwen van BEN-woningen en is de expert in uw buurt. We werken met stuk voor stuk gespecialiseerde personen die u adviseren over de juiste keuzes en u begeleiden in het volledige bouwproces.