Bakstenen in alle kleuren

Welke baksteen u kiest voor uw gevel is een belangrijke beslissing. De gevelsteen bepaalt namelijk de look van uw woning. We begrijpen dat dit niet eenvoudig is, maar wij helpen u op weg!

bakstenen

Alle vormen en stijlen

U heeft bakstenen in alle mogelijke vormen en stijlen. Van klassiek tot modern, en grote of kleine bakstenen. Dat maakt dat elke bouwstijl typische kenmerken heeft en u deze met de keuze van de juiste gevelsteen extra kan benadrukken. 

Een slanke, lange baksteen zal de strakke lijnen en vormen van een moderne woning accentueren. Bij de klassieke bouwstijl past een kleinere, rustieke baksteen, maar de typische combinatie mogen uw creativiteit niet beperken. Combineer naar hartenlust. U kiest!

De textuur van een baksteen

Niet alleen de vorm en stijl van de baksteen, maar ook de textuur geeft uw woning een heel uniek uitzicht. Een baksteen krijgt textuur door de manier waarop hij verwerkt wordt. Er zijn 4 soorten bakstenen:

Wasserstrich: een licht gestructureerde baksteen

Wasserstrich is een bijzondere vormtechniek. De naam verwijst naar het gebruik van (verneveld) water. Hierdoor krijgt de baksteen een bijzondere, licht gestructureerde textuur. Dit soort baksteen is relatief glad, maar licht gestreept.

Strengpers: een gladde en hoekige baksteen

De strengperssteen wordt niet in een vorm geperst, maar in een lange streng waarna ze in baksteenvorm wordt gesneden. Een strengperssteen is een gladde, hoekige steen. 

Handvorm: de generfde baksteen

Deze bakstenen werden vroeger met de hand gemaakt. Tegenwoordig worden ze machinaal gemaakt. De handvormbakstenen hebben een typische, generfde structuur. Dit zorgt voor fijne schaduwlijnen die meer diepgang geven aan de kleur van de gevel.

Verouderde stenen

Oude bakstenen zijn eigenlijk nieuwe bakstenen met verouderde look. Door het toepassen van een andere technieken krijgen ze een natuurlijke veroudering, maar wel met dezelfde kwaliteitsgaranties. Het geeft uw woning een authentieke en tijdloze uitstraling.

Alle kleuren baksteen

De kleur van uw gevel bepaalt de look van uw woning. Zo geeft een ouderwetse rode baksteen een landelijke look aan uw woning, of een eenkleurige, uniforme gevelsteen een moderne look. 

De kleur van een baksteen is afhankelijk van het kleimengsel. Er kunnen heel wat kleuren gecreëerd worden door te variëren met klei en zandsoorten. Voor grijze bakstenen is bijvoorbeeld een speciaal soort zand, pigment of bakproces nodig. Dit kan invloed hebben op de prijs.

Het belang van voegen

Afhankelijk van het gebruikte steenformaat, bestaat de gevel uit 10 tot 20% voegoppervlakte. De juiste voeg is dus belangrijk voor het eindresultaat van uw gevel. Ook de kleur van de voegen bepaalt mee het uitzicht van uw gevel. Zo maakt een lichte voeg je gevel lichter en frisser, en een donkere voeg juist strakker en warmer. Met witte of lichte voegen, geeft u de kleur van uw baksteen meer intensiteit. Met toon-op-toon gaat u voor een voegloos effect of meer effen gevel.

Voegmethodes

Met verschillende voegmethodes kan u nadruk op de stenen leggen en niet op de voegen. Sommige bakstenen vragen ook een bepaalde voegmethode voor technische redenen. Er bestaan drie verschillende voegmethodes:

  • Verlijmen
  • Dunmetselen
  • Klassieke metselwerk

 

Naast de voegmethodes zijn er ook verschillende metselverbanden. Hier kan u creatief mee omgaan. Het metselverband is de manier waarop u de stenen op elkaar stapelt. De meest gekozen en klassieke vorm hiervan is het halfsteensverband. Andere manieren, zoals wildverband, Romeins verband, stapelverband, koppenverband, stootvoegloos, blokverband, claustra-verband en reliëf zijn minder gebruikelijk.

Kom uw bakstenen kiezen!

In onze toonzaal hebben we een volledige afdeling toegewezen aan bakstenen.
U kan hier uw gevelstenen komen kiezen onder begeleiding van onze bouwexperts. 

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen