4 bouwtrends die u niet mag missen in 2022

Een nieuw jaar brengt nieuwe bouwtrends met zich mee en dat is in 2022 niet anders. Dit jaar gaan we ten volle voor duurzame materialen, zonnepanelen en groene ruimten. Klaar om samen de trends voor 2022 te ontdekken?

Trend 1: Duurzame materialen

Het wordt steeds populairder om te bouwen met duurzame materialen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat uw woning klaar is voor de toekomst en voldoet aan alle regels rond duurzaam bouwen.  

Ook het gebruik van materialen die gerecycled kunnen worden is enorm populair. Zo kan u bijvoorbeeld gebruik maken van herbruikbaar beton. Ofwel een oude woning afbreken en met dat beton weer een nieuwe opbouwen. Steeds meer ontwikkelaars en aannemers schakelen over op circulair, herbruikbaar beton om hun CO2-impact te verlagen en om materiaalschaarste te voorkomen.

huis bouwen

Trend 2: Hernieuwbare energie

Sinds 2014 is het verplicht om een minimaal aandeel van de nodige energie in (ver)nieuwbouwwoningen te halen uit hernieuwbare bronnen. Hoe groot dit aandeel moet zijn en aan welke kwaliteitseisen dit moet voldoen, hangt af van de datum van de bouwvergunningsaanvraag, de aard van de werken (nieuwbouw of renovatie) en van de bestemming het gebouw (woongebouw of niet-residentieel gebouw).

Van zonnepanelen tot geothermische warmtepompen en zonneboilers, het zijn allemaal hernieuwbare energiebronnen die u kan installeren om te voldoen aan de EPB-normen bij het bouwen van uw woning.

Trend 3: Meer groen

Meer groen is een onmisbare trend in de bouw. We hebben allemaal nood aan wat meer groene ruimten tussen de bebouwing, zoals parken, tuinen en groene daken. Ideaal voor wie niet veel plaats heeft en toch meer groen wil. U plant als het ware een tuin bovenop een dak, waardoor ook de warmte van de zon en het energieverbruik van bijvoorbeeld airco gaat verminderen. Ideaal als isolatie dus!

Stessens | Nieuwbouw | Tijdloze nieuwbouw woning

Trend 4: Slimme oplossingen

Slimme oplossingen vereenvoudigen het leven en maken het aangenamer. Met een smart home heeft u controle over elektrische toestellen, over de sfeer en veiligheid in uw woning en kan u energie besparen. Alles wordt te bedienen met één simpele druk op de knop. Daarom horen ze bij elk bouwproject!

Een Smart Home biedt u allerlei voordelen. Het vergroot niet alleen het wooncomfort, maar draagt ook bij aan een veiligere en energiezuinigere woning.

Dankzij slimme oplossingen kan u elektrische toestellen, zonwering, verlichting, verwarming en ventilatie en dergelijke eenvoudig beheren met je smartphone. U kan er ook voor kiezen ze op een bepaald tijdschema of automatisch te laten werken.

Welke trend spreekt u het meeste aan?
Download onze inspiratiegids gratis en laat u leiden door alle verschillende mogelijkheden!
Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen