Veelgestelde vraag: condensatie op mijn raam, kan dat kwaad?

Als bouwpartner staan we u niet alleen bij tijdens uw bouw- of renovatieproces, maar zijn we er nog steeds wanneer uw project afgerond is, of zelfs nog niet gestart is. We vinden het belangrijk om u voldoende te informeren en u altijd zo goed mogelijk verder te helpen. Wanneer u in uw nieuwe woning bent ingetrokken, ontstaan er vaak nieuwe vragen of bezorgdheden. Een van de veelgestelde vragen heeft alles te maken met condensatie: “Condens op de buitenkant van mijn ramen, kan dat eigenlijk kwaad?”

Wat is condensatie?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat condensatie is. Condensatie is het proces waarbij waterdamp in de lucht wordt omgezet in vloeibare waterdruppels wanneer het in contact komt met een oppervlak dat kouder is dan de omgevingslucht. Dit kan ook gebeuren op de buitenkant van ramen, als gevolg van vocht in de lucht buiten en koude temperaturen. Dit is geen teken van een vochtprobleem in uw woning.

Condensatie op de binnenkant van ramen kan echter wijzen op te veel vocht in de lucht in een gebouw of onvoldoende ventilatie, en kan een vochtprobleem signaleren. In dat geval kan condens op de binnenkant van uw raam op de langere termijn wel schadelijk zijn, omdat het een symptoom kan zijn van een ernstiger probleem. Het is daarom belangrijk om dit snel aan te pakken.

Condensatie op de buitenkant van het raam

Gelukkig krijgen wij altijd de vraag hoe het zit met condens op de buitenkant van het raam: moet u zich hier zorgen over maken? Absoluut niet. Hoewel u het misschien vervelend vindt dat uw zicht naar buiten wordt belemmerd, is condens op de buitenkant van uw ramen eigenlijk een goed teken. Het betekent namelijk dat uw woning (en voornamelijk uw glas) heel goed geïsoleerd is. 

Condensatie komt meestal ‘s morgens vroeg voor, na een koude nacht. De buitentemperatuur is laag, maar de vochtigheid is relatief hoog. Op een koude, heldere, windstille nacht veroorzaakt dat al snel condensatie op de buitenkant van glas met een hoge isolatiewaarde. Als u glas degelijk isoleert kan de warmte van binnen in de woning veel moeilijker de buitenste glasplaat bereiken, waardoor die buitenste glasplaat dus veel sneller afkoelt door de buitenlucht. Het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten is dan redelijk groot. Pas wanneer de temperatuur buiten stijgt en de buitenste glasplaat opwarmt, gaat het weer vanzelf over.

Condensatie op de binnenkant van het raam

Is er geen condens op de buitenkant, maar net op de binnenkant van het raam? Dat betekent meestal dat de ruimte binnen te vochtig is. Vaak is dat probleem snel opgelost door voldoende te ventileren. Het betekent dus niet meteen dat u een ernstig vochtprobleem hebt. Het komt bijvoorbeeld ook voor wanneer er binnen veel mensen in dezelfde ruimte aanwezig zijn, wanneer er wordt gekookt of u een warme douche heeft genomen in de badkamer. 

Heeft u er veel last van in uw woning, en komt het veel vaker voor dan in de situaties die hierboven beschreven staan? Dan heeft u misschien toch een vochtprobleem waarmee u echt verder moet gaan. Het kan uw gebouw op langere termijn aantasten en ook uw gezondheid schaden.

Hoe kan ik condensatie voorkomen?

Helaas kan u dit niet echt voorkomen. Het is een natuurlijk verschijnsel dat zal blijven plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden. U kan uw ramen natuurlijk drogen om de condensatie sneller te doen verdwijnen, maar dat zal niet voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Het bewijst dat uw woning goed geïsoleerd is en de warmte goed binnen blijft, toch wanneer het op de buitenkant van het raam zit. 

Tijd om uw woning te renoveren?

Ons team weet van aanpakken. Maak een vrijblijvende afspraak en ontdek wat we voor elkaar kunnen betekenen. 

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen