Gids: Modern, klassiek, pastorie ... Welke bouwstijl kiest u?

Gaat u binnenkort bouwen? Dan heeft u vast al heel wat inspiratie opgedaan. Onderweg, tijdens een wandeling, online, in magazines, … En zo bent u waarschijnlijk al heel wat verschillende bouwstijlen tegengekomen. Eerlijk? Elke bouwstijl heeft z’n charmes en het is vaak niet eenvoudig om voor één bouwstijl te kiezen. Daarom hebben we een aantal kernkarakteristieken van de meest voorkomende bouwstijlen van het moment naast elkaar gelegd.

Klassieke bouwstijl

Een klassieke bouwstijl is tegenwoordig vaak een soort ingetogen mengelmoes van stijlen uit het verleden. Het zijn elegante woningen die vaak een statige uitstraling hebben. Je kan daarbij denken aan klassieke herenhuizen, elementen uit de jaren 30, de Engelse stijl, … Kenmerkend voor deze stijl is de symmetrische indeling met regelmatige vlakken, een gevel met hoge raamkozijnen en een dak met dakpannen. 

Gevel

De gevel bestaat meestal uit een klassieke baksteen, vaak gecombineerd met houten details. Er wordt veel gebruik gemaakt van geometrische vormen en details zoals dak- en kroonlijsten, soms pilasters en frontons (bekroning van de gevel).

Indeling

Klassieke woningen zijn over het algemeen heel ruimtelijk en licht. De centrale inkomhal is een belangrijke ruimte in de woning, omdat deze alles met elkaar verbindt. Functionaliteit is dan ook een belangrijk kenmerk voor de indeling. Je zal in een klassieke woning zelden het gevoel krijgen dat iets niet logisch is ingedeeld. Integendeel: het comfort zal je eerder verrassen. Vooral door het feit dat de klassieke stijl op een moderne manier wordt opgevat.

Schrijnwerk

Het schrijnwerk van klassieke woningen bestaat meestal uit hout, maar dat kan net zo goed aluminium of pvc met een houtlook zijn. De ramen hebben vaak verdelingen en raamluiken, wat bijdraagt aan de gezellige sfeer.

Sfeer

Gezelligheid overheerst dan ook. Dat is zeker niet te verwarren met ouderwetsheid! Nieuwe klassieke woningen zijn vaak heel tijdloos, zonder te sterk in te spelen op woontrends. Dat creëert een enorm sfeervol en warm interieur, zonder echt landelijk te zijn. De vaak statige gevels worden vaak geassocieerd met luxe en rijkdom, zelfs als de omvang niet eens zo groot is. 

bouwstijl klassiek

Pastorie bouwstijl

De landelijke bouwstijl of pastoriestijl is tegenwoordig een van de meest populaire bouwstijlen. Hoewel dit type woningen niet meer alleen in landelijke omgevingen terug te vinden zijn, wordt het principe wel doorgetrokken. Deze bouwstijl probeert de natuur en de omgeving te integreren in de woning door te werken met grote raampartijen. Klassieke dakpannen, in- en uitsprongen en dakkapellen creëren dynamiek, terwijl het kleurenpallet eerder neutraal blijft. Ook erkers en veranda’s zie je hier vaak terug.

Gevel

De gevel bestaat uit neutrale, warme kleuren in klassiek metselwerk met bakstenen. Ook worden vaak sierlijsten gebruikt rond deuren. Typische details zoals raamluiken en gevelankers springen in het oog. De voorgevel heeft vaak meerdere ramen en soms zelfs in verschillende vormen en afmetingen. Soms zie je ook dat een gedeelte van de voorgevel afgewerkt is met pleisterwerk in een neutrale, lichte kleur.

Indeling

Opnieuw is in deze bouwstijl de open indeling belangrijk. Het is vooral belangrijk dat de indeling praktisch en eenvoudig is, zonder al te veel speelse wendingen. De ruimtes zijn ruim, baden in natuurlijk daglicht en hebben liefst hoge plafonds. De woonkamer krijgt daarbij vaak het meeste aandacht. Soms is de eetkamer en/of keuken ook een aparte ruimte. Die is groot en gezellig en voorzien van een grote eettafel.

Schrijnwerk

Het schrijnwerk is meestal gemaakt van hout of soms aluminium of pvc in houtlook. Vaak zijn ramen en deuren gecombineerd met sierlijsten en raamverdelingen. De ramen zijn vaak ook voorzien van luiken of jaloezieën, wat een elegante uitstraling geeft.

Sfeer

Deze bouwstijl straalt pure charme uit. Super gezellig, warm en knus. Een woning waar iedereen zich wel op zijn gemak voelt. Door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen voelt niets artificieel aan. De decoratieve elementen creëren een gevoel van authenticiteit, zelfs wanneer de woning pas nieuw gebouwd is.

bouwstijl pastorie

Moderne bouwstijl

Moderne woningen bestaan uit strakke lijnen en sobere, rechthoekige vormen. Vaak ook met een plat dak, omdat dit nog minimalistischer oogt. Wel wordt er vaak gekozen voor grote glaspartijen (vooral aan de achtergevel) en zo min mogelijk afleiding aan de voorgevel. Geen tierlantijntjes en versieringen dus, maar eenvoud. Door te variëren met diepte en materiaal wordt zo’n moderne woning nooit saai. Denk maar aan een grote dakoversteek. Dat oogt niet alleen mooi, maar fungeert ook deels als zonwering.

Gevel

Er wordt voor deze stijl vaak gebruik gemaakt van verlijmd metselwerk of gevelpleister. Iets dat nog opvalt? De mate van contrast: van heel lichte, witte gevels met zwarte ramen, tot heel donkere, smalle gevelsteen, eventueel afgewerkt met houten details of aluminium afwerking. Neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs komen dan ook vaak terug.

Indeling

Binnen wordt er vooral gebruik gemaakt van grote, open ruimtes. Zo lopen de keuken, eetkamer en woonkamer in elkaar over en zijn er eigenlijk zo weinig mogelijk aparte kamertjes. Vooral in de echte leefruimte is dat het geval. Optimale lichtinval door de grote ramen zorgt voor een nog ruimtelijker gevoel.

Schrijnwerk

Bij moderne woningen wordt er vaak gekozen voor aluminium als schrijnwerk, al is kwaliteitsvol pvc ook een optie. Hout wordt minder vaak toegepast, hoewel ook dit perfect mogelijk is. 

Sfeer

Wanneer u naar een moderne woning kijkt overheerst een bepaald gevoel van rust. Sereen, netjes en minimalistisch. Nooit chaotisch of rommelig en altijd beheerst. Dat is fijn, maar mist voor sommige mensen een bepaalde mate van gezelligheid.

bouwstijl modern

Eigentijdse bouwstijl

Deze bouwstijl is in principe een combinatie van modern en klassiek. Je ziet in de eerste plaats een strakke gevel en eenvoudige vorm, maar een klassiek dak met klassieke bouwmaterialen, zoals bakstenen. De piramidewoning is een goed voorbeeld van een eigentijdse bouwstijl. Vaak zijn de woningen licht en symmetrisch, maar ook asymmetrische gevels zijn mogelijk.

Gevel

De gevel is dus over het algemeen strak, maar heeft wel meer raampartijen dan een typische moderne woning. Vaak worden lichte, maar warme kleuren gebruikt. En soms zelfs kleurencombinaties. Baksteen blijft populair voor de eigentijdse bouwstijl. 

Indeling

De indeling is eerder klassiek: een open leefruimte, maar soms is de keuken of eetkamer een aparte of deels afgesloten ruimte. Een grote hal, vaak met een houten trap, verbindt verschillende delen van de woning met elkaar. Natuurlijk licht is belangrijk om het ruimtelijk gevoel te versterken.

Schrijnwerk

Zoals hierboven al beschreven staat, heeft een eigentijdse woning vaak meer ramen dan een moderne woning, maar zijn ze vaak kleiner. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van raamverdelingen of versiering. Meestal wordt aluminium of pvc gebruikt.

Sfeer

Een eigentijdse bouwstijl voelt tijdloos en toegankelijk aan. Het is open, met veel ruimte voor comfort en duurzaamheid. Het voelt dus modern aan, zonder te strak te ogen. Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en steen, zorgt voor een rustig ogend geheel. Bovendien voegt het warmte toe aan de eerder moderne vormen van deze bouwstijl.

bouwstijl eigentijds

Hoe kiest u de bouwstijl die bij u past?

Gaat u binnenkort bouwen? Waarschijnlijk heeft u wel een voorkeur, al is het niet altijd even gemakkelijk om dit in één stijl samen te vatten of in woorden uit te leggen. Dat is natuurlijk wel belangrijk wanneer u de plannen met uw architect bespreekt. Het is dus aangeraden om een goed beeld te hebben van wat u echt mooi vindt, zelfs zonder dat je hier een naam op moet plakken. 

Neem foto’s van woningen die u echt mooi vindt, ga online op zoek naar inspiratie en maak een moodboard van de elementen die u graag in uw droomhuis terugziet. Onderscheid duidelijk wat voor u een ‘must-have’ is en een ‘nice-to-have’. Op basis van zo’n inspiratiebord kan uw architect meteen beter begrijpen waar u naar op zoek bent. 

De beste voorbereiding op zo’n gesprek met uw architect? Download onze inspiratiegids en ontdek onze bouwstijlen, met bouwplannen en lastenboek! Of kom eens langs in onze showroom of kijkwoning. Onze specialisten staan voor u klaar.

Bouwen in de stijl van uw dromen

Liever meteen aan de slag om uw droomwoning vorm te geven?
Maak een afspraak! Uw moodboard is hier meer dan welkom!

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen