Ingrijpende energetische renovaties

Wilt u een woning kopen en duurzaam renoveren? Of wilt u uw woning energiezuiniger maken? Dan is een ingrijpende energetische renovatie, ofwel IER, misschien wel iets voor u. Wat zo’n ingrijpende energetische renovatie precies omvat en aan welke voorwaarden u moet voldoen, vertellen we u in deze blog.

Ingrijpende Energetische Renovatie

Wat is een IER?

Een IER, voluit een ingrijpende energetische renovatie, is een project waarbij u minstens 75% van de buitenschil van de woning (na)isoleert én de opwekkers voor een aangenaam binnenklimaat vervangt. We lichten het even toe:

  • U moet uw woning doorgedreven (na)isoleren. Het gaat hier over de thermische isolatie van uw dak, muren en vloeren die in contact staan met de buitenomgeving.
  • U moet de technische installaties die instaan voor de verwarming van uw woning en sanitair water vervangen. Dit is vaak een nieuwe verwarmingsketel, warmtepomp of zonneboiler.
  • U moet een nieuw ventilatiesysteem plaatsen via een erkende ventilatieverslaggever.
  • U moet investeren in hernieuwbare energie, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.

 

Let op! We spreken pas van een IER als u een bouwaanvraag of stedenbouwkundige melding indient.

De voordelen van een IER

De voordelen van een ingrijpende energetische renovatie zijn onmiddellijk voelbaar in uw woning, uw portefeuille én voor het milieu. We zetten de belangrijkste troeven van een IER even op een rij.

Verlaagde registratierechten

Als u een woning koopt waarbij u een IER wilt uitvoeren, betaalt u slechts 5% registratierechten op de aankoopsom, in plaats van 6%. De voorwaarden kan u hier vinden.

Lagere energiefactuur

Naast de verlaagde registratierechten, betaalt u ook een stuk minder energiekosten dankzij een IER. Goede isolatie zorgt namelijk voor minder warmteverlies en ook een nieuwe verwarmingsketel heeft een lager verbruik dan een oude cv-ketel.

Woon- en warmtecomfort

Dankzij een grondige ingrijpende energetische renovatie blijft het langer warm in de winter en koeler in de zomer. Daarnaast zegt u hiermee ook vaarwel tegen onder andere koude luchtstromingen in de woning en geluidsoverlast.

Gezond binnenklimaat

In een goed geïsoleerde woning is ventilatie van groot belang. Dit systeem zorgt voor een gezond binnenklimaat en voert de vuile, vochtige binnenlucht af.

Kleinere CO2-uitstoot

Na een IER zal u minder moeten verwarmen om een aangename temperatuur in uw woning te bereiken. Dat verlaagt automatisch ook de CO2-uitstoot. Door ook nog eens te kiezen voor hernieuwbare energie in de vorm van zonnepanelen of een warmtepomp, draagt u nog een extra steentje bij aan het milieu.

Hogere woningwaarde

Een ingrijpende energetische renovatie kan flink wat kosten, maar u verdient die investering snel terug door de lagere energiekosten. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning sterk!

Hoe een ingrijpende energetische renovatie aanpakken?

Als u van plan bent uw woning grondig energetisch te renoveren, moet u 4 belangrijke zaken aanpakken. We zetten ze op een rij:

1. Woning gronding (na)isoleren

Een IER vergt een grondige thermische isolatie om warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. Concreet moet er bij een IER minstens 75% van de buitenschil van de woning geïsoleerd worden. Dat kan onder meer met:

  • Dakisolatie
  • Muurisolatie
  • Nieuwe ramen
  • Vloerisolatie

2. Verwarmingsinstallatie vervangen

Het vervangen van de technische installaties voor het verwarmen van je woning en sanitair water is een tweede belangrijke voorwaarde. Meestal is dit het plaatsen van een nieuwe, zuinige verwarmingsinstallatie. Leidingen of verwarmingstoestellen, zoals radiatoren, kan u vaak behouden, maar de ketel moet sowieso vervangen worden.

U kan kiezen uit volgende verwarmingsinstallaties:

  • Gascondensatieketel
  • Condenserende mazoutketel
  • Biomassaketel
  • Warmtepomp
  • Zonneboilercombi

3. Mechanisch ventilatiesysteem plaatsen

U bent verplicht om een centraal ventilatiesysteem in uw woning te plaatsen. De EPB-verslaggever of architect maakt daarbij een ventilatievoorontwerp op voor de start van de werken en een ventilatieprestatieverslag na de werken.

U kan kiezen uit volgende systemen:

  • Ventilatiesysteem C/C+ (deels mechanisch)
  • Ventilatiesysteem D (volledig mechanisch)

4. Investeren in hernieuwbare energie

Een IER moet een bepaald aandeel aan hernieuwbare energie gebruiken. Het gaat om 15 kWh per vierkante meter, per jaar. Die voorwaarde kan u vervullen op verschillende manieren. 

U kan kiezen uit volgende systemen:

  • Zonnepanelen
  • Zonneboiler(combi)
  • Warmtepomp
  • Warmtepompboiler

Het verschil met een gewone renovatie

Het verschil tussen een gewone renovatie en een ingrijpende energetische renovatie is behoorlijk eenvoudig. Als u met uw energetische verbouwing niet voldoet aan de voorwaarden van een IER gaat het om een gewone renovatie en maakt u geen aanspraak op de verlaagde registratierechten. 

Bijvoorbeeld als u de bestaande cv-ketel behoudt en enkel een lucht-luchtwarmtepomp plaatst als bijverwarming gaat het om een gewone renovatie, want u heeft de bestaande verwarmingsinstallatie niet vervangen.

Wilt u uw woning zonder zorgen renoveren?

Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres!

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen