Hoe genieten van een verlaagd btw-tarief op uw nieuwbouw?

Een woning bouwen wordt alsmaar duurder, maar de nieuwe regeling voor afbraak en heropbouw brengt daar nu verandering in. De Belgische overheid heeft beslist om het btw-tarief op nieuwbouwprojecten tijdelijk te verlagen van 21% naar 6%, om zo de Belgische bouwsector en de economie te steunen. Om hiervan te genieten moet u natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wij lichten het even toe.

Sleutel op de deur

Over welke maatregelen gaat het?

De eerste maatregel is er eentje die de regering tijdens de pandemie al had ingevoerd en nu dus verlengd om kandidaat-bouwers meer mogelijkheden te geven om te genieten van een btw-verlaging van 21% naar 6% voor nieuwbouwwoningen, op sloop en wederopbouw.

De btw van 6% is een maatregel die al langer bestaat, maar waar voorheen heel wat meer beperkingen aan verbonden waren. Nu zijn deze beperkingen bijgesteld, waardoor er meer mensen van de 6%-maatregel kunnen genieten voor de bouw van hun nieuwbouwwoning en dat op heel het Belgisch grondgebied. 

De verlaging is van toepassing voor facturen die zijn opgesteld in 2022 en 2023. Elke factuur die is opgesteld na deze datum valt opnieuw onder de 21% btw. Denk daarom nu al eens na over uw bouwproject!

De voorwaarden:

U moet aan enkele regels voldoen om te kunnen genieten van het verlaagde tarief:

  • U koopt de woning als “natuurlijke persoon” en niet als vennootschap.
  • De nieuwe woning moet uw enige woning zijn en u mag geen andere eigendommen bezitten.
  • De woning is uw enige woonplaats voor minstens 5 jaar.
  • Deze voorwaarden moeten gedurende 5 jaar behouden blijven, zoniet zal u het btw-voordeel moet terugbetalen.

 

Wie een bouwgrond koopt voor zijn nieuwbouw komt alvast niet in aanmerking, enkel wie een bestaande woning sloopt om op dezelfde grond een nieuwe woning te zetten. 

Hiermee wil de overheid de recuperatie van bestaande gronden stimuleren, zonder extra stukjes groen te moeten verliezen. Daarnaast mag de bewoonbare oppervlakte ook niet groter zijn dan 200 m². 

Indien u aan deze voorwaarden voldoet en binnen de tijdspanne, voor 31 december 2023, valt kan u dus genieten van een verlaagd btw-tarief voor uw woning.

Verlaging voor hernieuwbare energie

De overheid heeft ook nog een tweede maatregel opgesteld, voor zowel de renovatie van gebouwen als nieuwbouw. Namelijk een btw-verlaging naar 6% op de installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. 

Op die manier kan u uw toekomstig bouwproject voorzien van de meest recente technologie tegen een lagere kostprijs. De maatregelen zorgen er ook voor dat u een steentje kan bijdragen aan een groenere wereld. 

Met deze maatregel wil de Vlaamse overheid huishoudens aanmoedigen hun installaties te vernieuwen om minder energieverslindende en efficiëntere systemen op te zetten, maar tegelijk ook om af te stappen van fossiele brandstoffen. Hiermee daalt de milieu-impact van de huishoudens aanzienlijk, maar ook de energiefactuur zal hierdoor flink dalen.

Wilt u uw woning zonder zorgen bouwen?

Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres!

verhuizen verhuisdozen inpakken
2023-02-10
Verhuizen naar uw nieuwe woning: hier moet u zeker aan denken
nieuwbouw bouwen interessant
2023-01-24
Is een nieuwbouwwoning bouwen nog een interessante keuze?
Stessens Blog | Bouwtrends van 2023
2022-12-20
Toekomstproof bouwen: bouwtrends voor 2023! 
2022-11-23
Het perfecte platte dak
Gezellig verlichting woonkamer
2022-10-31
Hoe kan je spelen met verlichting voor de ideale sfeer?
Ingrijpende energetische renovaties
2022-09-09
Ingrijpende energetische renovaties