Het perfecte platte dak

Een moderne bouwstijl wordt steeds vaker gekozen. Daardoor winnen de platte daken ook aan populariteit. Daarnaast is een uitbreiding met een aanbouw voorzien van een plat dak geschikt bij iedere bouwstijl. In deze blog leest u alles over platte daken en hun voor- en nadelen.

Moderne woning met plat dak

Hoe ziet de opbouw van een plat dak eruit?

Een nieuw plat dak wordt opgebouwd op een draagstructuur. Dit kan bestaan uit houten balken, metalen liggers of een ter plaatse gegoten betonplaat. Op deze drager wordt een dakbeschot geplaatst. Bij een houten roostering kan het dakbeschot bestaan uit plaatmateriaal zoals OSB-platen, houten planken, multiplexplaten, enzovoort. Op het dakbeschot komt een dampscherm te liggen. Vervolgens plaatst men de dakisolatie op het dampscherm. Het dak wordt afgewerkt met een dakbedekking om het te beschermen en waterdicht te maken.

Welke soorten platte daken bestaan er?

Er bestaan drie soorten platte daken. Het grote verschil tussen de verschillende soorten is de positie van het isolatiemateriaal ten opzichte van de andere dakonderdelen. 

  • Koud dak
    Bij een koud dak wordt het isolatiemateriaal onder of tussen de balken van de dragende structuur geplaatst. Hierdoor is het dak niet beschermd tegen temperatuurschommelingen. De dakconstructie kan uitzetten en krimpen.

    Daardoor verhoogd het risico op scheuren en barsten in de dakbedekking.
    Daarnaast kunnen er ook nog steeds vochtproblemen ontstaan omdat het opstijgend vocht uit de onderliggende ruimtes voor condensatie kunnen zorgen. Vervolgens kan het vocht niet goed ontsnappen, met vochtproblemen als gevolg. Daarom wordt een koud dak niet vaak meer gekozen.

  • Warm dak
    Een warm dak installeren is de meest aangeraden en gebruikte methode. De isolatie wordt geplaatst op de draagconstructie. Hierdoor zit de constructie mee in de isolatieschil, waardoor er geen grote temperatuurverschillen kunnen optreden. Het risico op scheuren en barsten verkleint aanzienlijk.
    Bij een warm dak wordt er een dampscherm geplaatst tussen de isolatie en de constructie. Daardoor kan de vochtige lucht niet condenseren. Zo gaat het isolatiemateriaal langer mee.

  • Omgekeerd dak
    Een derde optie is het omgekeerd dak. Het isolatiemateriaal wordt bovenop de dakbedekking geplaatst. Daardoor lijkt het hard op een warm dak, alleen is het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking geplaatst.

    Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal aan de constructie vastgemaakt. Bij een omgekeerd dak is er geen echte bevestiging. Eerst wordt de isolatie geplaatst en het materiaal blijft op zijn plaats door middel van ballast. Dit kunnen tegels, keien of grind zijn. Deze laag beschermt het isolatiemateriaal tegen uv-stralen en temperatuurschommelingen. Het is belangrijk om voor een vochtbestendig materiaal te kiezen aangezien het dak enkel beschermd wordt door een ballastlaag 

Hoe isoleer ik een plat dak?

Om warmteverlies te beperken is het belangrijk om te investeren in dakisolatie. Het geschikte materiaal is afhankelijk van uw gekozen dakopbouw (koud, warm of omgekeerd dak). Meestal gebruikt men glas- of rotswol om aan te brengen tussen de balken van het dakbeschot. Voor een warm dak gebruikt men vaak harde isolatieplaten. 

Om een bestaand plat dak te isoleren is het omgekeerd dak een geschikte techniek. Wanneer de huidige dakbedekking nog in goede staat is, moet deze niet vervangen worden. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatielaag bovenop de dakbedekking aangebracht. Het is wel belangrijk dat de structuur het extra gewicht kan blijven ondersteunen.

De afwatering van een plat dak

Het is belangrijk dat er steeds een voldoende grote hellingsgraad wordt voorzien om een goede afwatering te garanderen. De minimale hellingsgraad is 2%. Daardoor wordt er vermeden dat er plassen zullen vormen op het dak. Zo verkleint de kans op mosvorming, vuilophoping en drukophoping door het stilstaande regenwater. 

Indien de drager geen helling heeft, is het mogelijk om afgeschuinde isolatieplaten te gebruiken voor de afwatering. Daarnaast kunnen platte daken bij verouderde woningen ook nog steeds voorzien worden van een helling. Zo kunt u een helling maken door isolatie onder een nieuwe toplaag aan te brengen aan de juiste hellingsgraad.

Hoe een plat dak onderhouden?

Om vochtproblemen te voorkomen, speelt niet alleen de hellingsgraad een rol, maar ook het onderhoud is cruciaal. Bladeren en vuil zijn de grote boosdoeners voor platte daken. Ze verstoppen de afvoerbuizen waardoor het regenwater moeilijk weg kan. Het is daarom belangrijk om voor en na de winter alle bladeren weg te borstelen. Controleer ook de dakgoten en reinig de afvoerbuizen. 

Het is ook belangrijk om te controleren of alle naden nog steeds mooi gesloten zijn en of de dakbaan niet beschadigd is. In groene en bosrijke omgevingen is het belangrijk om met extra zorg de platte daken te controleren in de herfst.

Wat zijn de voor- en nadelen van een plat dak?

Voordelen

Nadelen

U kan de ruimte optimaal benutten en de indeling van uw woning volledig zelf bepalen.

Levensduur van een plat dak is met 25 jaar de helft minder dan dat van een hellend pannendak.

Er is een extra mogelijkheid tot uitbreiding met bijvoorbeeld een dakterras. 

Een plat dak is minder bestemd tegen hitte en koude. 

Platte daken hebben een moderne uitstraling.

 

Het is een eenvoudige constructie. Daardoor is het voordeliger in materiaal en in bouwwerk. 

 

Platte daken en zonnepanelen vormen geen probleem. 

 

De 4 stappen voor het bouwen van uw woning met een perfect plat dak

  1. Na het invullen van ons contactformulier contacteren wij u voor een kennismakingsgesprek
  2. Na ons gesprek maken we een offerte op die we aan u bezorgen. 
  3. Wanneer u akkoord gaat, gaan wij voor een vlekkeloze uitvoering van uw woning met een plat dak.
  4. Nadien kunt u zorgeloos genieten van uw woning met onze dienst na verkoop. Zo staan we onze klanten al meer dan 48 jaar bij voor praktische vragen, eventuele schadegevallen en andere ongemakken.

Heeft u interesse in een woning met een plat dak?

Dan bent u bij Stessens aan het juiste adres!

Sleutel op de deur bouwen
2024-02-21
Sleutel op de deur bouwen met Stessens: uw droomhuis zorgeloos realiseren
moderne woning bouwen
2024-01-30
Een moderne woning bouwen: pak uit met less is more!
bouwgrond
2024-01-05
Hoe kiest u de juiste bouwgrond: 5 factoren om rekening mee te houden
6% verlaagd btw tarief sloop en heropbouw
2023-11-29
Nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024: verlaagd 6% btw-tarief
renovatie
2023-10-12
Renovaties: Adem nieuw leven in uw pand
interieur trends groene muur slats
2023-09-22
Interieur trends voor 2024: Wat de toekomst zal brengen